Oikeustiede:tuomiolauselma

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

tuomiolauselma

tuomiolauselma
Definition on tuomion tai päätöksen osa, johon on kirjattu tuomioistuimen oikeudenkäynnin lopputuloksena määräämät seuraamukset
Explanation

Tuomiolauselma laaditaan erityisesti täytäntöönpanoa varten, jolloin tuomiolauselmasta ilmenee, mitä oikeuksia tai velvollisuuksia tuomioistuin tuomiolla asettaa. Tuomiolauselmaan on kirjattava yksiselitteisesti ja selkeästi, mitä seuraamuksia tuomioistuin on määrännyt. Tuomiolauselmasta ilmenevä lopputulos saavuttaa oikeusvoiman, joka estää kanteen nostamisen uudelleen samassa asiassa.

Tuomiolauselma laaditaan tuomioistuimien käytössä olevia tietojärjestelmiä hyväksikäyttäen, mikä osaltaan turvaa sitä, että tuomiolauselmat ovat tyylillisesti yhdenmukaisia. Tuomiolauselmaan kirjatuista tiedoista osa siirtyy sähköisesti suoraan täytäntöönpanoviranomaisille, jolloin seuraamus voidaan panna täytäntöön ilman asianosaisten toimenpiteitä.

Riita-asiassa tuomiolauselmaan kirjataan, hyväksytäänkö vai hylätäänkö kanne sekä mahdolliset seuraamukset kuten saatavan laatu ja määrä taikka toimenpide, johon asianosainen velvoitetaan ryhtymään, tai vahvistettava oikeussuhde. Rikosasiassa tuomiolauselmasta ilmenee, syyksiluetaanko syytteessä tarkoitettu teko vai hylätäänkö syyte. Lisäksi tuomiolauselmaan kirjataan syyksiluetuista teoista määrätyt rangaistusseuraamukset, vahingonkorvaukset, valtiolle tuomittavat korvaukset sekä menettämisseuraamukset. Riita- ja rikosasioissa tuomiolauselma sisältää myös oikeudenkäyntikuluja koskevat määräykset.
Additional Information
Kirjoittaja: Antti Tapanila

Related Concepts

Sources

Virolainen&Martikainen2010, s. 109-115

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 28.9.2021: Oikeustiede:tuomiolauselma. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:tuomiolauselma.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpg