Oikeustiede:svod zakonov

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

Svod Zakonov

Svod Zakonov
Definition erityisen laaja venäläinen lakikoonnos vuodelta 1832
Explanation

Kodifiointihankkeet käynnistyivät itsevaltaisesti hallitulla Venäjällä 1820-luvulla. Ne liittyivät pyrkimyksiin tehostaa valtakunnan hallinnon ja oikeuslaitoksen toimintaa. Hanketta ajoi innokkaimmin jo Aleksanteri I:n neuvonantajana toiminut Mihail Speranski, joka oli valistuksen aatteiden kannattajana ja Ranskan suuren vallankumouksen ihailijana karkotettu Siperiaan mutta päässyt hallitsijan suosioon uudestaan 1820-luvulla. Myös uusi hallitsija Nikolai I luotti Speranskiin.

Kodifikaatiohankkeessa Venäjällä ei ollut kyse oikeuden uudistamisesta vaan jo olemassa olevien säännösten kokoamisesta jonkinasteisen laillisuuden aikaansaamiseksi. Työn tuloksena syntyi 15 nidettä (yli 42 000 artiklaa) käsittävä kokoelma ukaaseja. Ne julkaistiin vuonna 1832 Svod Zakonov -nimisenä kokoelmana. Kokoelmassa on vain hyvin vähäisessä määrin vaikutteita länsieurooppalaisesta oikeusajattelusta. Yksityisoikeuden systematiikassa on kuitenkin nähtävissä jossain määrin vaikutteita Napoleonin Code civil -kodifikaatiosta. Yleisesti ottaen Svod Zakonov on kuitenkin huomattavasti lähempänä Preussin yleistä maanlakia (Allgemeines Landrecht) kuin sitä modernimpia Napoleonin kodifikaatioita.
Additional Information
Kirjoittaja: Jukka Kekkonen

Related Concepts

Sources

AnnersE1980, David&JauffretSpinosi1982, YlikangasH1988, TammD1993

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 5.12.2021: Oikeustiede:svod zakonov. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:svod zakonov.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →