Oikeustiede:sukuoikeus

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

sukuoikeus

sukuoikeus
Definition varhaista oikeutta, jossa sukuun tai vastaavaan yhteisöön kuuluminen samoin kuin suvun määräysvalta ovat keskeistä
Explanation Oikeushistoriallisessa kielenkäytössä termillä kuvataan oikeuden sellaista kehitysvaihetta, jossa valtiollinen tai muu virallinen oikeusjärjestys puuttuu. Sukuoikeutta tavataan kuitenkin myös tänään mm. luonnonkansojen keskuudessa. Sitä saatetaan kutsua myös tavanomaiseksi oikeudeksi tai katsoa, ettei kyse ole oikeudesta lainkaan. Sukuoikeus on sukusiteisiin perustuvien yhteisöjen välistä, eikä yksilö ole oikeussubjekti. Suku voi kostaa jäseneensä kohdistetun pahan teon samoin kuin hyvittää teon. Se voi myös sulkea jäsenensä yhteisön ulkopuolella, jolloin tämä jää vaille suojaa ja turvaa. Suvun asema oikeudenkäytössä näkyy mm. Ruotsin keskiaikaisissa maakuntalaeissa ja maanlaeissa sukulaisten oikeutena surmata verekseltään kiinniotettu murhamies tai vuoden 1734 lain sukulunastussäännöksissä.
Additional Information
Kirjoittaja: Pia Letto-Vanamo

Related ConceptsReferences

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 29.11.2021: Oikeustiede:sukuoikeus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:sukuoikeus.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →