Oikeustiede:sukuoikeus

    Tieteen termipankista

    sukuoikeus

    sukuoikeus
    Määritelmä varhaista oikeutta, jossa sukuun tai vastaavaan yhteisöön kuuluminen samoin kuin suvun määräysvalta ovat keskeistä
    Selite Oikeushistoriallisessa kielenkäytössä termillä kuvataan oikeuden sellaista kehitysvaihetta, jossa valtiollinen tai muu virallinen oikeusjärjestys puuttuu. Sukuoikeutta tavataan kuitenkin myös tänään mm. luonnonkansojen keskuudessa. Sitä saatetaan kutsua myös tavanomaiseksi oikeudeksi tai katsoa, ettei kyse ole oikeudesta lainkaan. Sukuoikeus on sukusiteisiin perustuvien yhteisöjen välistä, eikä yksilö ole oikeussubjekti. Suku voi kostaa jäseneensä kohdistetun pahan teon samoin kuin hyvittää teon. Se voi myös sulkea jäsenensä yhteisön ulkopuolella, jolloin tämä jää vaille suojaa ja turvaa. Suvun asema oikeudenkäytössä näkyy mm. Ruotsin keskiaikaisissa maakuntalaeissa ja maanlaeissa sukulaisten oikeutena surmata verekseltään kiinniotettu murhamies tai vuoden 1734 lain sukulunastussäännöksissä.
    Lisätiedot
    Kirjoittaja: Pia Letto-Vanamo

    Lähikäsitteet


    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 21.11.2024: Oikeustiede:sukuoikeus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:sukuoikeus.)