Oikeustiede:pouvoir constituant originaire
pouvoir constituant originaire
pouvoir constituant originaire |
Jos valtiolle säädetään uusi valtiosääntö vallankumouksellisissa oloissa ja siten, että uusi regiimi määrittää perustuslain säätämistavan (esim. perustuslakia säätävän kansalliskokouksen muodossa) ns. valtiosääntöoikeudellinen jatkuvuus katkeaa. Oikeusjärjestykseen syntyy uuden valtiosäännön välityksin uusi perustuslakia säätävä (pouvoir constituant) ja koko muun oikeusjärjestyksen vahvistamiseen oikeuttava valta (pouvoir legislative). Samassa yhteydessä voidaan määritellä se, mitkä vanhan järjestelmän aikaiset sääntelyt kumoutuvat ja mitkä jäävät voimaan. Oikeusjärjestystä kehitetään ja laajennetaan tämän jälkeen uuden valtiosäännön kompetenssisääntöjen mukaan.
Valtiosäännön kokonaismuutokseen sen omaa kompetenssisääntöä soveltaen ja samanaikaisesti se kumoten liittyy ensimmäisen historiallisen valtiosäännön säätämisestä poikkeavia, osin oikeusteoreettisia, osin säädösvalmisteluteknisiä ongelmia. Sellainen on esimerkiksi kysymys siitä, onko oikeusnormin (tai lain, asetuksen jne.) voimassaolon jatkuminen sidoksissa sen antamisen perustana olleen kompetenssinormin voimassaoloon. Toinen ongelma voisi olla se, saatetaanko vanha valtiosääntö korvata uudella mutta siten, että kumoutumisen ja uuden valtiosäännön voimassaolon väliin jätetään aikaa mm. uuden valtiosäännön täytäntöönpanemisen valmistelemiseksi. Tai voisivatko vanha ja uusi valtiosääntö olla osittain tai kokonaan jonkin aikaa yhdessä voimassa?
Kun Suomen vuoden 2000 perustuslaki säädettiin, käytettiin siirtymävaiheessa poikkeuslakina säädettyä lakia Suomen perustuslain voimaantulojärjestelyistä (732/1999). Vielä voimaan tuloa vailla olevaa perustuslakia sovellettiin yhdeltä osaltaan (PeL 52.1 §) poikkeuslakiteitse.
Termillä historiallisesti ensimmäinen valtiosääntöä säätävä valta on hahmotettu myös Euroopan unionin oikeusjärjestyksen ja perustamissopimusten sekä EU-oikeuden etusijaperiaatteen erityispiirteitä.[1]
Käytetyt lähteet: http://fr.wikipedia.org/wiki/Pouvoir_constituant*,
http://www.anayasa.gen.tr/memoire.htmKirjoittaja: Ilkka Saraviita
Lähikäsitteet
Käytetyt lähteet
JääskinenN2008, SaraviitaI2000, s. 17-18 ja 595-606
Alaviitteet
- ↑ Jääskinen 2008, s. 125 ja 141.
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 6.10.2024: Oikeustiede:pouvoir constituant originaire. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:pouvoir constituant originaire.)