Oikeustiede:perinnöstä luopuminen
perinnöstä luopuminen
perinnöstä luopuminen |
Luopumisen toteuttaminen. Perinnöstä luopuminen perittävän eläessä (ennakkoluopuminen) on määrämuotoinen, kirjallinen oikeustoimi. Oikeuskirjallisuudessa ennakkoluopumista on kutsuttu negatiiviseksi perintösopimukseksi. Ennakkoluopuminen tapahtuu yleensä siten, että perillinen hyväksyy perittävän tekemän testamentin.
Perinnöstä on mahdollista luopua myös perittävän kuoltua (jälkiluopuminen). Perittävän kuoltua luopuminen voi tapahtua joko aktiivisin toimenpitein tai siten, että perillinen laiminlyö perinnön vastaanottamisen. Laiminlyönnin johdosta perillisen perintöoikeus vanhenee kymmenen vuoden kuluessa perittävän kuolemasta.
Luopumisen oikeusvaikutukset. Jos luopuminen on tapahtunut perittävän eläessä, rintaperillisellä on luopumisesta huolimatta oikeus saada jäämistöstä lakiosansa, jollei hän ole saanut luopumisestaan kohtuullista korvausta, jollei hänen puolisolleen testamentin tahi jälkeläiselleen lain tai testamentin nojalla tule lakiosaa vastaavaa omaisuutta.
Perittävän kuoleman jälkeen perillinen voi luopua perinnöstään vastikkeettomasti. Perittävän kuoltua annettu luopumistahdonilmaisu sitoo sisältönsä mukaisesti myös lakiosaperillistä. Luopuminen sitoo niin ikään luopujan velkojia, jos luopuminen tapahtuu joko ennen luopujaperillisen konkurssia tai myös konkurssin aikana viimeistään kolmen kuukauden kuluessa siitä, kun perillinen sai tiedon perittävän kuolemasta. Luopumismahdollisuus edellyttää kuitenkin sitä, ettei perillinen ole ottanut perintöä vastaan.Kirjoittaja: Urpo Kangas
Lähikäsitteet
Käytetyt lähteet
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.12.2024: Oikeustiede:perinnöstä luopuminen. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:perinnöstä luopuminen.)