Oikeustiede:perintöosuuden luovutus

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

perintöosuuden luovutus

perintöosuuden luovutus
Definition oikeustoimi, jolla perillinen siirtää vastiketta vastaan tai vastikkeetta oikeuden saada perintöosaansa vastaava määrä omaisuutta perinnönjaossa
Explanation Luovutuksen muoto. Perintöoikeuden luovutusta kutsutaan laissa pesäosuuden luovutukseksi. Luovutus on tehtävä kirjallisesti, mutta kiinteistönkaupan muoto ei ole tarpeen, vaikka jäämistöön kuuluisikin kiinteää omaisuutta. Perillinen voi luovuttaa hänelle kuuluvan osuutensa kuolinpesässä joko kokonaan ulkopuoliselle taholla tai toiselle kuolinpesän osakkaalle. Käytännössä suurin osa pesäosuuden luovutuksista on kuolinpesän osakkaiden välisiä oikeustoimia. Jos perillinen myy "osansa jäämistöön kuuluvasta kiinteistöstä", kauppaa pidetään esineosuuden luovutuksena, joka on tehtävä samassa muodossa kuin kiinteistön luovutus.


Luovutuksen oikeusvaikutukset. Perillinen säilyy kuolinpesän osakkaana siitä huolimatta, että hän on luovuttanut perintöosuutensa. Toisaalta luovutuksensaajalle syntyy perillisen asemaan läheisesti rinnastuva asema. Tämä näkyy esimerkiksi siinä, että luovutuksensaajan käytettävissä ovat kaikki samat oikeussuojakeinot kuin perilliselläkin.
Additional Information
Kirjoittaja: Urpo Kangas

Related Concepts

Sources

AarnioA1967, Aarnio&Kangas2016, s. 746 ss.

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 1.6.2020: Oikeustiede:perintöosuuden luovutus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:perintöosuuden luovutus.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →