Oikeustiede:on katsottava -argumentaatio

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

on katsottava -argumentaatio

on katsottava -argumentaatio
Definition juridisessa ratkaisutoiminnassa esiintyvä näennäinen, semanttisesti avoin perustelutapa, jossa ratkaisija sivuuttaa oikeudellisen ongelman ilman asianmukaisia perusteluja, pyrkien peittämään sen muodollisella on katsottava -lausumalla tai vastaavalla semanttisesti tyhjällä fraasilla, joka vain korostaa ratkaisijan muodollista auktoriteettiasemaa jutun ratkaisijana
Explanation Juridisen argumentaation tavoitteena on päättely, jossa kaikki asiaan vaikuttavat tekijät on otettu huomioon niiden oikeudellisen merkityksen edellyttämällä tavalla. Tosiasiallinen ratkaisutoiminta ymmärrettävästi poikkeaa tästä ihanteesta inhimillisten tekijöiden ja – mikä on kiistanalaisempaa – ilmeisesti myös oikeusjärjestyksen ja sen soveltamisen väistämättä ilmenevien sisäisten jännitteiden (kuten samanaikaisen yleistettävyyden ja yksilöllisten tekijöiden kunnioittamisen tai ennakoitavuuden ja yksittäistapauksellisen kohtuullisuuden) vuoksi. Nämä seikat ilmenevät myös oikeudellisessa argumentaatiossa.


"On katsottava" -argumentaatiota esiintyy etenkin tilanteissa, joissa tuomari tai muu oikeudellisen ratkaisun tekijä pyrkii määrättyyn oikeudelliseen lopputulokseen mutta ei löydä sitä aidosti tukevia oikeudellisia argumentteja. Ratkaisija saattaa sen vuoksi turvautua näennäisargumentteihin, kun sanottu oikeuskysymys kuitenkin edellyttää jonkinlaista oikeudellista kannanottoa. Tällöin hän korjaa perustelujen vajaata kohtaa kirjoittamalla, että tietyn juridisen tunnusmerkin jutussa "on katsottava" täyttyvän. Myös ilmaukset "jo edellä sanotun valossa on selvää, että", "kokonaisharkinnan perusteella", "korkein oikeus toteaa" (tms.) rinnastuvat perinteiseen "on katsottava" -argumentaatioon, jollei oikeudellisen harkinnan osatekijöitä ja niiden painoarvoja samalla riittävästi avata ratkaisun kohderyhmälle. Fasadiargumentaatioksi puolestaan kutsutaan tilannetta, jossa ratkaisulle julkisesti esitetyt perusteet ovat jotain muuta kuin ratkaisijan käyttämät todelliset perusteet.
Additional Information
Kirjoittajat: Juha Karhu ja Raimo Siltala

Related Concepts

Sources

AarnioA1988, AarnioA1987a, MakkonenK1981, KlemettiSM2014, LlewellynK1930

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 5.12.2020: Oikeustiede:on katsottava -argumentaatio. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:on katsottava -argumentaatio.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →