Oikeustiede:oikeusvarmuus (oikeusteoria)
oikeusvarmuus (oikeusteoria)
oikeusvarmuus (oikeusteoria) |
Oikeusvarmuus edellyttää, että samanlaiset tapaukset ratkaistaan oikeudellisesti samalla tavalla. Erilaiset tapaukset voivat silti vaatia keskenään erilaista oikeudellista ratkaisua. Silloin tulee olennaiseksi, millaisiin eroihin tapausten välillä on aiheellista kiinnittää huomiota. Ratkaisujen ennakoitavuuden arvon korostaminen ilmentää osaltaan vaatimusta mielivallan välttämisestä oikeudellisessa ratkaisutoiminnassa. Oikeusvarmuuden ja oikeusturvan käsitteiden merkittävin ero on siinä, että oikeusturvaodotukseen vastaaminen edellyttää ratkaisulta ennakoitavuuden ohella sitä, että se on myös sisällöllisesti oikein ja perusteltu. Oikeusvarmuus edellyttää, että oikeussäännökset ovat riittävän selkeitä ja yhdenmukaisesti sovellettavissa. Lainsäätäjän ratkaistavissa on, miten tärkeänä arvona oikeusvarmuutta pidetään.
Valittava lainkirjoitustapa vaikuttaa siihen, millaiseksi lainsoveltamistilanne muodostuu. Esimerkiksi joustavia yleislausekkeita sisältävien oikeusnormien tulkinnassa ei useinkaan päästä suureen ennakoitavuuteen. Toisaalta yleislausekkein voidaan varmistaa juuri sisällöllisten arvojen (oikeudenmukaisuuden) huomioon ottaminen ratkaisutoiminnassa.Kirjoittaja: Kimmo Nuotio
Lähikäsitteet
Käytetyt lähteet
PaunioE2011b, s. 220-223, RaitioJ2012, s. 403-418
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 21.11.2024: Oikeustiede:oikeusvarmuus (oikeusteoria). (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:oikeusvarmuus (oikeusteoria).)