Oikeustiede:oikeuspoliittinen tutkimus
Oikeuspoliittinen tutkimus
Oikeuspoliittinen tutkimus |
Määritelmä
oikeuspoliittisella tutkimuksella viitataan tutkimukseen, jolla on tarkoitus tai kyky vaikuttaa oikeuspoliittiseen päätöksentekoon
Selite
Oikeuspoliittinen tutkimus voi olla monin tavoin painottunutta. Varsin suurta osaa oikeuspoliittisesta tutkimuksesta voi luonnehtia soveltavaksi oikeussosiologiseksi tutkimukseksi. Tyypillisesti oikeuspoliittisessa tutkimuksessa tarkastellaan empiiristen aineistojen avulla lainsäädännön ja oikeuden vaikutuksia ja toimivuutta yhteiskunnassa. Oikeuspoliittista tutkimusta voidaan tehdä lisäksi esimerkiksi oikeustaloustieteellisestä näkökulmasta. Oikeuspoliittisen tutkimuksen tarvetta on perusteltu muun muassa sillä, että oikeudella ja oikeusjärjestelmällä on tiivis yhteys vallankäyttöön ja se mahdollistaa puuttumisen ihmisten perusoikeuksiin. Oikeuspoliittinen päätöksenteko tarvitsee tutkimusta päätöksentekonsa tueksi ja voidakseen oikeuttaa toimintansa. Kriittistä tutkimusta tarvitaan myös päätöksenteon ja vallankäytön kontrolloimiseen. Oikeusministeriön alaisuudessa toimii Oikeuspoliittinen tutkimuslaitos, joka tuottaa tutkimusta oikeusministeriön ja laajemminkin valtioneuvoston lainvalmistelun ja päätöksenteon tueksi.
Lisätiedot
Kirjoittaja: Kaijus Ervasti
Kirjoittaja: Kaijus Ervasti
Lähikäsitteet
- kriminaalipoliittinen tutkimus
- kriminologinen tutkimus
- lainsäädännön vaikutukset
- lainsäädäntötutkimus
- Oikeuspoliittinen tutkimuslaitos
- oikeussosiologia
Käytetyt lähteet
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 5.11.2024: Oikeustiede:oikeuspoliittinen tutkimus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:oikeuspoliittinen tutkimus.)