Oikeustiede:oikeudenmukainen oikeudenkäynti/laajempi kuvaus

Tieteen termipankista

Palaa takaisin käsitesivulle

Perustuslain 21 §:n sääntelyt koskevat lainkäyttömenettelyn oikeusturvatakeita. Ilmaisu "oikeudenmukainen oikeudenkäynti" on käännös ihmisoikeussopimuksissa käytetystä ilmaisusta "fair trial". Se saa pääosan sisällöstään Euroopan ihmisoikeussopimuksen 6 artiklasta ja sen tulkinnoista ihmisoikeustuomioistuimen päätöksin. Säännös oikeudenmukaisesta oikeudenkäynnistä liittyy PeL 3.3 §:n sääntelyyn tuomioistuinten riippumattomuusperiaatteesta (PeL 26/2009).

Ihmisoikeussopimuksen 6 artiklan 1 kappaleen mukaan jokaisella on oikeus kohtuullisen ajan kuluessa oikeudenmukaiseen ja julkiseen oikeudenkäyntiin laillisesti perustetussa riippumattomassa ja puolueettomassa tuomioistuimessa silloin, kun päätetään hänen oikeuksistaan ja velvollisuuksistaan tai häntä vastaan nostetusta rikossyytteestä. Päätös on annettava julkisesti, mutta lehdistöltä ja yleisöltä voidaan kieltää pääsy koko oikeudenkäyntiin tai osaan siitä demokraattisen yhteiskunnan moraalin, yleisen järjestyksen tai kansallisen turvallisuuden vuoksi, nuorten henkilöiden etujen tai osapuolten yksityiselämän suojaamisen niin vaatiessa tai siinä määrin kuin tuomioistuin harkitsee ehdottoman välttämättömäksi erityisolosuhteissa, joissa julkisuus loukkaisi oikeudenmukaisuutta.

6 artiklan 2 kappaleessa säädetään syyttömyysolettamasta rikosoikeudessa: jokaista rikoksesta epäiltyä on pidettävä syyttömänä, kunnes hänen syyllisyytensä on laillisesti näytetty toteen.

3 kappaleessa säädetään syytetyn vähimmäisoikeudet.

PeL 21.1 §:n viimeisen lauseen viittaus muihin oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin vaatimuksiin antaa mahdollisuuden laajentaa perusoikeussuojan alaa esimerkiksi Ihmisoikeustuomioistuimen päätösten edellyttämällä tavalla.

Kirjoittaja: Ilkka Saraviita