Oikeustiede:oikeudellinen dekonstruktio

    Tieteen termipankista

    oikeudellinen dekonstruktio

    oikeudellinen dekonstruktio
    Määritelmä hermeneutiikalle sukua oleva kriittinen tulkintaoppi, jonka mukaan tulkittavan tekstin kirjaimellisen merkityksen ja kuvainnollisen merkityksen (kielikuvat jne.) välillä on ratkeamaton ristiriita: tekstin "todellista" merkitystä ei voida osoittaa tieteellisen ajattelun keinoin
    Selite

    Dekonstruktio on ranskalaisen filosofin Jacques Derridan ja belgialais-yhdysvaltalaisen kirjallisuustieteilijän Paul de Manin nimiin yhdistettävä ajatussuunta, jonka juuret ovat 1900-luvun mannereurooppalaisessa filosofiassa.

    Erityisesti yhdysvaltalaisessa kriittisessä oikeustieteessä (ks. critical legal studies) tällaista menetelmää on käytetty hyväksi, kun laista ja muista oikeudellisista teksteistä on luettu esiin antinomioiksi kutsuttuja ratkeamattomia ristiriitoja. Koska ristiriitaa ei voida ratkaista objektiivisen tieteen keinoin, oikeudellinen dekonstruktio antaa tulkintamenetelmänä mahdollisuuden oikeudellisen ratkaisutoiminnan politisoimiseen: jos tieteellinen tulkintaoppi ei voi osoittaa tekstin todellista merkitystä, päätöksen on perustuttava poliittisiin näkökohtiin. Tällaista vain kaukaisesti filosofiselle dekonstruktiolle sukua olevaa tulkintamenetelmää on Suomessa käytetty erityisesti marxilaisen oikeusteorian ja vaihtoehtoisen lainopin jälkeisessä kriittisessä oikeusteoriassa ja naisoikeuden teoriassa (ks. naisoikeustutkimus).
    Lisätiedot
    Kirjoittaja: Panu Minkkinen

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    BalkinJ1987, deMan1979, DerridaJ1992, CLR2/2005

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 23.4.2024: Oikeustiede:oikeudellinen dekonstruktio. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:oikeudellinen dekonstruktio.)