Oikeustiede:oikeudellinen deduktio

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

oikeudellinen deduktio

oikeudellinen deduktio
Definition juridinen päätelmä, jossa käytetään muodollisen logiikan päättelysääntöjä ja jonka päättelyn lopputulos on sen vuoksi sidoksissa premissien totuusarvoon
Explanation Deduktiolla tarkoitetaan loogisesti sitovaa päätelmää, jossa päättelyn lopputulos on sidoksissa premissien totuusarvoon. Deduktiiviselle päättelytavalle rakentuvat etenkin logiikka ja matematiikka. Yksinkertainen esimerkki deduktiivisesta päättelystä on klassisen logiikan syllogismi: "Jos A, niin B. On A. Siis B". Luokkalogiikan termein esimerkki voisi olla: "Kaikki ihmiset ovat kuolevaisia. Sokrates on ihminen. Siis: Sokrates on kuolevainen." Kysymys on päätelmistä, jotka tehdään luokkaan kuulumista määrittävistä seikoista. Deduktiivinen päättely, toisin kuin induktiivinen päättely, ei lisää tietoamme maailmasta, sillä johtopäätös sisältyy jo piilevänä päättelyn premisseihin. Deduktioon oikeudellisena päättelytapana liittyy sekä periaatteellisia, mm. tietoteoreettisia, että käytännöllisiä ongelmia (ks. Laajempi kuvaus).
Additional Information
Kirjoittajat: Hannu Tapani Klami ja Raimo Siltala

Related Concepts

Sources

KlamiH1998, MakkonenK1981

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 1.12.2020: Oikeustiede:oikeudellinen deduktio. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:oikeudellinen deduktio.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →