Oikeustiede:oikeudellinen deduktio

    Tieteen termipankista

    oikeudellinen deduktio

    oikeudellinen deduktio
    Määritelmä juridinen päätelmä, jossa käytetään muodollisen logiikan päättelysääntöjä ja jonka päättelyn lopputulos on sen vuoksi sidoksissa premissien totuusarvoon
    Selite

    Deduktiolla tarkoitetaan loogisesti sitovaa päätelmää, jossa päättelyn lopputulos on sidoksissa premissien totuusarvoon. Deduktiiviselle päättelytavalle rakentuvat etenkin logiikka ja matematiikka. Yksinkertainen esimerkki deduktiivisesta päättelystä on klassisen logiikan syllogismi: "Jos A, niin B. On A. Siis B". Luokkalogiikan termein esimerkki voisi olla: "Kaikki ihmiset ovat kuolevaisia. Sokrates on ihminen. Siis: Sokrates on kuolevainen." Kysymys on päätelmistä, jotka tehdään luokkaan kuulumista määrittävistä seikoista. Deduktiivinen päättely, toisin kuin induktiivinen päättely, ei lisää tietoamme maailmasta, sillä johtopäätös sisältyy jo piilevänä päättelyn premisseihin.

    Deduktioon oikeudellisena päättelytapana liittyy sekä periaatteellisia, mm. tietoteoreettisia, että käytännöllisiä ongelmia (ks. Laajempi kuvaus).
    Lisätiedot
    Kirjoittajat: Hannu Tapani Klami ja Raimo Siltala

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    KlamiH1998, MakkonenK1981

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 21.11.2024: Oikeustiede:oikeudellinen deduktio. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:oikeudellinen deduktio.)