Oikeustiede:negatiivinen yhdistymisvapaus

From Tieteen termipankki

negatiivinen yhdistymisvapaus

negatiivinen yhdistymisvapaus
Definition oikeus olla liittymättä yhdistykseen tai oikeus erota sellaisesta
Explanation

Negatiivinen yhdistymisvapaus kuuluu laajasti ajatellen yhdistymisvapauden piiriin. Perustuslain 13 §:n mukaan jokaisella on yhdistymisvapaus. Yhdistymisvapauteen sisältyy oikeus ilman lupaa perustaa yhdistys, kuulua tai olla kuulumatta yhdistykseen ja osallistua yhdistyksen toimintaan. Samoin on turvattu ammatillinen yhdistymisvapaus ja vapaus järjestäytyä muiden etujen valvomiseksi. Negatiivisen yhdistymisvapauden on siten katsottava kuuluvan myös ammatilliseen järjestäytymisvapauteen.

Negatiivinen yhdistymisvapaus tarkoittaa, ettei kenellekään saa aiheutua haitallisia seuraamuksia siitä, että hän ei kuulu johonkin yhdistykseen, eikä häntä saa tämän vuoksi syrjiä.

Perustuslain turvaamana negatiivinen yhdistymisvapaus koskee ensisijaisesti yhdistyslain tarkoittamia niin sanottuja aatteellisia yhdistyksiä. Perustuslain perusoikeussäännös ei estä perustamasta lainsäädäntöteitse julkisoikeudellisia yhdistyksiä julkista tehtävää varten. Tällaisen yhdistyksen jäsenyydestäkin voidaan säätää laissa.
Additional Information
Kirjoittaja: Teuvo Pohjolainen

Related ConceptsReferences

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 3.12.2022: Oikeustiede:negatiivinen yhdistymisvapaus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:negatiivinen yhdistymisvapaus.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpg