Oikeustiede:kunnallisvero

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

kunnallisvero

kunnallisvero
Definition kunnille tulojen perusteella suoritettava vero
Explanation

Kunnallisvero on ylivoimaisesti tärkein kunnallinen vero. Tilastokeskuksen mukaan se muodosti noin 21 prosenttia kaikista julkisen sektorin keräämistä verotuloista vuonna 2012. Kunnallisveroprosentin suuruuden vahvistaa kunnanvaltuusto.

Kunnat kilpailevat keskenään verotuloista, minkä vuoksi verotuspaikkaa koskevilla normeilla on suuri merkitys. Voimassa olevassa järjestelmässä luonnollisen henkilön ja kotimaisen kuolinpesän on suoritettava kunnallisveroa kotikunnalleen. Myös kiinteistön tuottamista tuloista maksetaan veroa kotikunnalle eikä kiinteistön sijaintikunnalle; tämä saa kuitenkin kantaa kiinteistöveron.

Myös yhteisön tuloverotusta toimitettaessa kotikunnalla on merkitystä, vaikkakin verotuksen voidaan sanoa olevan valtionverotusta. Yhteisöveron kokonaiskertymästä kunnat saavat 28,06 prosenttia. Kuntien yhteisen osuuden jako eri kuntien kesken tapahtuu verontilityslain (532/1998) mukaisesti.
Additional Information
Kirjoittaja: Juhani Henttula

Related ConceptsReferences

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 1.8.2021: Oikeustiede:kunnallisvero. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:kunnallisvero.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →