Oikeustiede:kunnallishallinto (itsehallintoyhdyskuntaoikeus)

From Tieteen termipankki

kunnallishallinto (itsehallintoyhdyskuntaoikeus)

kunnallishallinto (itsehallintoyhdyskuntaoikeus)
Definition itsehallintoon perustuva julkishallinnon organisaatiomuoto, joka koostuu kunnista ja kuntayhtymistä
Explanation

Suomessa keskeisen osan julkishallintoa muodostaa kunnallishallinto. Maamme kunnille on perustuslaissa taattu kunnallinen itsehallinto. Sen vuoksi kunnat ovat valtioon nähden varsin itsenäisiä. Kuntien hallintoa hoidetaan kuitenkin valtion lainsäädännön rajoissa. Kuntien itsehallinto on asukkaiden hallintoa, minkä vuoksi hallinto on järjestetty kansanvaltaisille perusteille. Lisäksi kunnilla on oikeus tiettyyn taloudelliseen itsenäisyyteen.

Maamme kuntarakenne on muodostunut kooltaan, väestöpohjaltaan sekä taloudellisilta voimavaroiltaan varsin pienistä kunnista. Sen vuoksi kuntien hoidettavaksi lainsäädännössä annetut tehtävät ovat vaatineet kuntien yhteistyötä. Keskeinen yhteistoimintamuoto on kuntayhtymä, joka voi olla lakisääteinen tai vapaaehtoinen. Osa kuntayhtymistä (esim. maakunnan liitot) toimivat aluetasolla. Alueelliset kuntayhtymät ovat korvanneet Suomessa ns. ylemmänasteisen itsehallinnon (maakuntaitsehallinnon).
Additional Information
Kirjoittaja: Matti Niemivuo

Related Concepts

Sources

HE268/2014, Hannus&al2012, Harjula&Prättälä2012, HolopainenT1969, MäenpääO1981, MäenpääO2013, s. 1075-1152, NiemivuoM1991, NiemivuoM2013, TornbergK2014

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 3.12.2022: Oikeustiede:kunnallishallinto (itsehallintoyhdyskuntaoikeus). (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:kunnallishallinto (itsehallintoyhdyskuntaoikeus).)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →