Oikeustiede:kollisio

From Tieteen termipankki

kollisio

kollisio
Definition varallisuusoikeudellisten määräämistoimien ristiriita
Explanation

Kollisio voi johtua siitä, että varallisuusoikeuden haltija on tehnyt ristiriitaisia määräämistoimia, joiden kaikkien täyttäminen ei ole mahdollista. Tällöin puhutaan takautuvan sivullissuhteen kollisiosta. Määräämistoimet voivat olla keskenään väistämättömästi ristiriidassa, kuten asian laita on esimerkiksi kaksoisluovutuksessa. Määräämistoimen suorittajalta saattaa myös puuttua taloudelliset resurssit kaikkien määräämistoimiensa täyttämiseen siinä vaiheessa, kun tämä olisi ajankohtaista. Tuollaisesta takautuvan sivullissuhteen kollisiosta on tavallisesti kysymys esimerkiksi konkurssivelkojien ja konkurssivelallisen sopimuskumppaneiden välisessä vastakkainasettelussa.

Kollision synty saattaa johtua myös siitä, että määräämistoimen suorittajalla ei ole koskaan ollutkaan kelpoisuutta määrätä kyseisestä kohteesta. Tyypillinen syy tällaisen kollision syntymiselle on määrääminen alkuaankin sivulliselle kuuluneesta esineestä. Tällöin puhutaan etenevän sivullissuhteen kollisiosta.

Toisinaan erotetaan toisistaan oikeudellinen ja taloudellinen kollisio. Oikeudelliselle kollisiolle ominaisena pidetään tällöin sitä, että määräämistoimen suorittajalla on ylittänyt kelpoisuutensa eli kompetenssinsa. Taloudellisesta kollisiosta on taas kysymys silloin, kun määräämistoimen suorittajan taloudelliset resurssit ylipäänsä tai ainakaan määräämistoimen kohteen taloudellinen arvo ei riitä määräämistoimen täyttämiseen.
Additional Information
Kirjoittaja: Jarmo Tuomisto

Related Concepts

Sources

Saarnilehto&al2012, TeporaJ2008, TuomistoJ1993

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 28.1.2023: Oikeustiede:kollisio. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:kollisio.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →



SLYpalkki.jpg