Oikeustiede:kirkko
kirkko
kirkko |
Käsitteenä kirkko on monimerkityksellinen. Se voi olla yksittäinen uskonyhteisö (seurakunta) tai laajempi, uskontunnustuksen tai opinkäsitysten yhdistämä joukko (kirkkokunta). Universaalisti ja teologisesti ymmärrettynä kirkko voi merkitä myös kaikkien kristittyjen muodostamaa hengellistä yhteisöä.
Kirkko on sekä uskonyhteisö että sosiologinen yhteisö. Se on näitä molempia, mutta ei pelkästään vain toinen näistä. Tästä kirkon dualismista seuraa myös, että kirkko on kahden erilaisen oikeuden käsittämisen kohteena. Kirkko on ihmisten muodostama sosiologinen yhteisö, jolla on sääntönsä (esim. kirkkolaki, kirkkojärjestys). Mutta sillä on myös oma teologinen, tunnustuksensa mukainen arvopohja (kirkon ylipositiivinen oikeus), joka edellyttää kirkon koskevan oikeudelliselta normilta yhteensopivuutta sen kanssa.
Seppo A. Teinosen (1971, s. 43) mukaan: "Toisaalta se [kirkko] on jumalallinen, näkymätön ja ikuinen, ja toisaalta inhimillinen, näkyvä ja historiallinen. Jumalallinen se on Jumalan Kristuksessa perustamana, näkymätön, koska sen Pää, Kristus, ja siinä elävä Pyhä Henki ovat näkymättömiä kuten myös siinä vaikuttava armo ja kirkon tuonpuoleinen osa, ja ikuinen, koska se ei ole tästä maailmasta, vaan edustaa siinä taivasta. Inhimillinen se on sikäli, että sen jäseninä on ihmisiä, näkyvä se on kultissaan ja ulkonaisessa organisaatiossaan, ja historiallinen, koska se jatkaa Vapahtajan maailmassa suorittamaa työtä."Kirjoittaja: Pekka Leino
Lähikäsitteet
Käytetyt lähteet
LeinoP2003b, LeinoP2002, LeinoP2005, LeinoP2012, TeinonenSA1971
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 16.11.2024: Oikeustiede:kirkko. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:kirkko.)