Oikeustiede:kalastusoikeuden vuokrasopimus

    Tieteen termipankista

    kalastusoikeuden vuokrasopimus

    kalastusoikeuden vuokrasopimus
    Määritelmä Kalastusoikeuden vuokrasopimus tarkoittaa kirjallista sopimusta, jolla kalastusoikeuden haltija vuokraa kalastusoikeuden toistaiseksi tai määräajaksi (kalastuslaki 379/2015, 11 §). Myös yhteisen vesialueen osakas voi ilman muiden osakkaiden suostumusta antaa muulle henkilölle luvan kalastaa osakkaalle itselleen kuuluvan kalastusoikeuden nojalla. Silloin osakkaan on huolehdittava siitä, että luvansaaja ei ylitä osakkaalle kuuluvan kalastusoikeuden enimmäismäärää.
    Selite

    Kalastusoikeuden vuokrasopimuksesta säädettiin jo vuoden 1982 kalastuslaissa. Sen mukaan se, jolla oli kalastusoikeus määrätyllä vesialueella, voi antaa kalastusoikeuden vuokralle. Vuokraamisella tarkoitettiin vesialueen vuokraamista kalastuksen harjoittamista varten tai kalastusoikeuden luovuttamista muutoin maksua vastaan tiettyyn kalastuspaikkaan tai määrätyn kalalajin pyydystämiseen taikka määrätynlaisen pyydyksen käyttämiseen (kalastuslaki 286/1982, 15 §). Sopimusta solmittaessa on otettava erityisesti huomioon ammattimaisesti harjoitettavan kalastuksen edut. Sopimuksessa tulee pyrkiä siihen, että kalakantaa käytetään järkiperäisesti ja kalataloudelliset näkökohdat huomioon ottaen (16 §). Myös kalastuskunta saattaa antaa oikeuden kalastaa yhteisessä kalavedessä vuokralle kalastuskunnan kokouksen päätöksellä. Tällöin on ensi sijassa pyrittävä edistämään ammattimaisesti harjoitettavaa kalastusta (kalastuslaki 286/1982, 63 §).

    Voimassa olevan kalastuslain 11 §:n mukaan kalastusoikeuden haltija voi vuokrata kalastusoikeutensa toistaiseksi tai määräajaksi. Kalastusoikeuden vuokrasopimus on tehtävä kirjallisesti. Vuokralainen ei saa vuokrata kalastusoikeutta tai osaa siitä edelleen eikä luovuttaa vuokra-aluetta koskevia kalastuslupia kolmannelle, ellei kalastusoikeuden vuokraamista koskevassa sopimuksessa toisin ole sovittu. Vuokranantaja voi purkaa kalastusoikeutta koskevan vuokrasopimuksen, jos vuokralainen muistutuksesta huolimatta käyttää väärin kalastusoikeuttaan, laiminlyö vuokramaksun suorittamisen tai muutoin jatkuvasti tai toistuvasti rikkoo sopimukseen tai kalastuslakiin perustuvat velvollisuutensa.

    Maanvuokralain mukaiseen vuokra-alueeseen liittyvä kalastusoikeus kuuluu vuokranantajalle, ellei toisin ole sovittu. Maan vuokrannut vuokralainen ei siten voi luovuttaa kalastusoikeutta, jos maanvuokrasopimuksessa ei ole sovittu kalastusoikeudesta.

    Yhteisen vesialueen osakas voi ilman muiden osakkaiden suostumusta antaa toiselle luvan kalastaa luvanantajalle kuuluvan kalastusoikeuden nojalla. Jos lupa on annettu yli vuodeksi taikka jos lupa kohdistuu rajajokisopimusten kalastussääntöjen soveltamisalueille tai rajajokien sivuvesistöihin, on se annettava kirjallisena ja siitä on järjestäytyneen osakaskunnan alueella tehtävä ilmoitus osakaskunnalle. Tässä tapauksessa on säädetty, että yhteisen vesialueen osakkaan on luvan antaessaan huolehdittava siitä, että luvansaaja ei kalastaessaan ylitä osakkaalle kuuluvan kalastusoikeuden enimmäismäärää (kalastuslaki 379/2015, 12 §).
    Lisätiedot
    Kirjoittaja: Ari Saarnilehto

    Lähikäsitteet


    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 19.3.2024: Oikeustiede:kalastusoikeuden vuokrasopimus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:kalastusoikeuden vuokrasopimus.)