Oikeustiede:jutun lykkäys/laajempi kuvaus
Palaa takaisin käsitesivulle
Oikeuskehitys Vanhassa vuoteen 1993 saakka voimassa olleessa menettelyssä lykkäykset olivat varsin yleisiä, mikä koettiin vakavaksi epäkohdaksi. Jutun toistuva lykkääminen pitkänkin ajan päähän teki mahdottomaksi keskitysperiaatteen toteuttamisen (ks. keskitysperiaate prosessioikeudessa).
Kaikki oikeudenkäyntimenettelyn kokonaisuudistusta koskeneet lukuisat lakiehdotukset 1900-luvun alkupuolelta lähtien olisivat hyväksytyiksi tultuaan merkinneet oikeudenkäynnin parempaa keskitystä. Myös vuoden 1993 alioikeusuudistuksen yhtenä päätavoitteena riita-asioissa oli käsittelyn keskittäminen ja juttujen ratkaiseminen niin pian kuin mahdollista. Tämän mahdollistamiseksi otettiin käyttöön pääkäsittelyä edeltävä valmistelu. Vastaava uudistus rikosasioiden osalta toteutettiin vuonna 1997.
Riita-asioissa aikaisempi lykkäyskäytäntö on nykyisessä alioikeusmenettelyssä siirtynyt jutun valmisteluvaiheeseen. Riita-asioiden valmisteluja on pyritty nopeuttamaan vuoden 2003 alusta voimaan tulleella lainmuutoksella, mutta ilmeisesti lainmuutokset yksistään eivät ole olleet riittäviä tilanteen korjaamiseksi.
Pääkohdat Suullinen valmistelu riita- ja rikosasioissa on pyrittävä saattamaan loppuun viivytyksettä yhdessä istunnossa. Pääkäsittelyn lykkääminen on sallittua ainoastaan poikkeuksellisesti seuraavissa tapauksissa: 1) pääkäsittely on laissa säädetyissä tapauksissa voitu aloittaa tietyistä esteistä huolimatta; 2) tuomioistuimen tietoon on tullut uusi tärkeä todiste, joka voidaan ottaa vastaan vasta myöhemmin; tai 3) lykkäys on ennalta arvaamattoman seikan johdosta tai muusta tärkeästä syystä välttämätöntä. Pääkäsittelyä lykättäessä on samalla määrättävä, milloin asian käsittelyä jatketaan, ja ilmoitettava mahdollisesta poissaolosta jatkokäsittelyssä aiheutuva seuraamus (OK 6 luvun 10 § ja ROL 6 luvun 10 §). Pääkäsittelyn keskityksen turvaamiseksi laissa on määrätty toimitettavaksi uusi pääkäsittely riita-asioissa pääsääntöisesti jo silloin, kun pääkäsittely on yhden tai useamman kerran ollut lykättynä yhteensä yli 14 päivää. Ehdottomasti uusi pääkäsittely on riita-asioissa pidettävä aina, kun pääkäsittely on ollut lykättynä yhteensä yli 45 päivää (OK 6 luvun 11 §).
Rikosasioissa kyseiset määräajat ovat jonkin verran väljemmät. Uusi pääkäsittely rikosasioissa on pääsääntöisesti pidettävä, jos pääkäsittely on yhden tai useamman kerran ollut lykättynä yli 30 päivää. Ehdottomasti uusi pääkäsittely on rikosasioissa pidettävä, jos pääkäsittely on ollut lykättynä yhteensä yli 60 päivää (ROL 6 luvun 11 §).