Oikeustiede:ius

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

ius | jus | oikeus

ius
jus
oikeus
Definition oikeus-sanan latinankielinen vastine
Explanation

Ius voi tarkoittaa oikeutta sekä subjektiivisessa mielessä (oikeutena johonkin) että objektiivisessa mielessä (mm. oikeudenalojen nimissä). Esimerkki edellisestä on ius fruendi (ʼnautintaoikeusʼ, ʼoikeus tuottoon t. nautintaanʼ, ʼ[laaja-alainen] käyttöoikeusʼ), esimerkki jälkimmäisestä puolestaan ius civile (nyk. ʼsiviilioikeusʼ, ks. Laajempi kuvaus).

Muinaiset roomalaiset käyttivät vain isoja kirjaimia (versaaleja). He eivät tunteneet J-kirjainta, vaan I oli heillä paitsi i-äänteen myös j-äänteen merkki. Roomalaiset eivät myöskään käyttäneet U-kirjainta, vaan V oli heillä paitsi v-äänteen myös u-äänteen merkki. Niinpä ʼoikeuttaʼ merkitsevä sana kirjoitettiin antiikin lähteissä (ja saatetaan juhlallisissa yhteyksissä kirjoittaa myös nykyisin) IVS.

J-kirjain otettiin latinalaisessa oikeinkirjoituksessa käyttöön uuden ajan alussa. Tämän jälkeen jus oli kaikkialla Euroopassa, myös Suomessa, vallitseva kirjoitustapa 1800-luvulle asti. Eräissä maissa, mm. Pohjoismaissa, j-kirjaimesta on luovuttu, toisissa taas siitä pidetään kiinni. Erityisesti englantilaisella ja ranskalaisella kielialueella sana ius ja sen eri taivutusmuodot ja johdokset aloitetaan j-kirjaimella: jus, justitia, juris prudentia jne.

Se, aloitetaanko sana kirjoitusasussa i- vai j-kirjaimella tai käytetäänkö sanassa u- vai v-kirjainta, ei vaikuta sen lausumiseen. Sana lausutaan aina "juus" (siten että u-äänne on pitkä).

Kuten suomen kielessä, myös latinassa ius-sanan osittaisena synonyymina esiintyy sana lex (laajassa mielessä). Sanan toinen osittainen – joskin harvinainen – synonyymi on fas, ʼJumalan asettama oikeusʼ tai ʼluonnonoikeusʼ (esim. fas armorum, ʼsodan oikeusʼ ja fas et iura, ʼtaivaallinen oikeus ja ihmisen muodostama oikeusʼ).
Additional Information
Kirjoittaja: Heikki E. S. Mattila

Related Concepts

Sources

MattilaH2000b, s. 269-322, MattilaH2002, MattilaH2013, s. 161-201, MattilaH2012, Pekkanen&Pitkäranta2006, TuoriK2007

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 11.4.2021: Oikeustiede:ius. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:ius.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →