Oikeustiede:isyyden kumoaminen/laajempi kuvaus

Tieteen termipankista

Palaa takaisin käsitesivulle

Käyttöala. Kumotun isyyden pohjana on voinut olla joko isyysolettama tai isyyden tunnustaminen. Kun isyys on vahvistettu tuomiolla, sitä ei voida kumota sanan teknisessä mielessä, mutta tässä tapauksessa isyyssuhteen purkautuminen voidaan saada aikaan tuomionpurkuteitse (ks. tuomionpurku).

Digi- ja väestötietoviraston (aiemmin maistraatin) päätös, jolla toisen miehen isyys vahvistetaan tunnustamisen perusteella, kumoaa aviomiehen isyyden. Toisaalta Digi- ja väestötietovirasto voi tietyin ehdoin antaa nimenomaisen kumoamispäätöksen lapsen äidin ja aviomiehen yhteisestä hakemuksesta. Näin on silloin, kun äidin ja aviomiehen pyytämä oikeusgeneettinen isyystutkimus osoittaa, että aviomies ei voi olla lapsen isä (isyyslaki 40 § 2 mom.). — Tammikuun alusta 2020 maistraatin sijaan on tullut Digi- ja väestötietovirasto (laki Digi- ja väestötietovirastosta 304/2019, 11 § ja isyyslakiin tehdyt muutokset 1151/2019).

Kumoamiskanne. Tuomioistuimessa kumoamiskanteen voivat nostaa lapsi, äiti, aviomies ja tunnustamisen perusteella isäksi vahvistettu mies. Niin ikään mies, joka katsoo olevansa avioliiton aikana syntyneen lapsen isä, voi nostaa kanteen. Tällöin edellytyksenä on se, että (1) äiti ja tämän aviomies ovat asuneet erillään lapsen syntymäaikaan, että (2) kantaja ja lapsen äiti ovat tuolloin asuneet yhdessä ja muodostaneet tosiasiassa perheen, jossa kantajan ja lapsen välille on kehittynyt läheinen suhde, ja (3) että tuomioistuin arvioi kanteen lapsen edun mukaiseksi. (Vuoden 2015 loppuun voimassa olleessa vanhassa isyyslaissa äidin makaajalla ei ollut itsenäistä kanneoikeutta.)

Pääsääntöisesti kanne on nostettava kahden vuoden määräajassa lapsen syntymästä (tai isyyden vahvistamisesta tunnustamisen perusteella). Kun kantajana on lapsi, kanneaika on rajoittamaton.

Näyttövaatimus. Isyyden kumoamiseksi ei riitä, että näytetään toteen ainoastaan aviorikos. On näytettävä, että aviomies ei ole lasta siittänyt. Eräitä harvinaisia tapauksia lukuun ottamatta tämä tapahtuu oikeuslääketieteellisellä isyysnäytöllä. Hedelmöityshoitojen tapauksessa on näytettävä, että mies ei ole antanut suostumustaan hoitoon tai että lapsi ei ole syntynyt hoidon tuloksena.

Isyyden kumoamisesta on säädetty vuoden 2015 isyyslain 11/2015 7 luvussa.

Kirjoittaja: Heikki E. S. Mattila