Oikeustiede:epäillyn pidättäminen

  From Tieteen termipankki

  epäillyn pidättäminen

  epäillyn pidättäminen
  Definition rikosprosessuaalinen pakkokeino, jolla kiinniotetulta rikoksesta epäillyltä riistetään vapaus joksikin aikaa pitämällä häntä säilössä esitutkinnan turvaamiseksi ja/tai hänen mahdollista myöhempää vangitsemistaan varten
  Explanation

  Pidättäminen on mahdollista PKL (806/2011) 2 luvun 5 §:n 1 momentin mukaan, jos voidaan todennäköisin syin epäillä, että 1) on tehty rikos ja 2) pidätettävä henkilö on syyllistynyt tuohon rikokseen.

  Säännönmukaisessa tai perustapauksessa pidättämisen edellytykset todennäköisin syin ovat PKL 2 luvun 5 §:n mukaan: rikoksesta on säädetty lievempi rangaistus kuin kaksi vuotta vankeutta, mutta siitä säädetty ankarin rangaistus on vähintään vuosi vankeutta ja epäillyn henkilökohtaisten olosuhteiden tai muiden seikkojen perusteella on syytä epäillä paon vaaraa, todisteiden sotkemisvaaraa tai rikollisen toiminnan jatkamisvaaraa.

  Säännönmukaisten tai normaalien pidättämisen edellytysten lisäksi on PKL 2 luvun 5 §:ssä säädetty pidättämisestä rikoksen tärkeyden perusteella, epäillyn tuntemattomuuden perusteella ja maasta poistumisen vaaran perusteella.
  Additional Information
  Kirjoittaja: Matti Tolvanen

  Related Concepts

  Sources

  HelminenK&al2012, Tolvanen&Kukkonen2011

  References

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 22.9.2023: Oikeustiede:epäillyn pidättäminen. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:epäillyn pidättäminen.)