Oikeustiede:dépeçage

    Tieteen termipankista

    dépeçage

    dépeçage
    Määritelmä lainvalintaa tehtäessä asian paloittelu niin, että asia jaetaan eri osakysymyksiin, joihin sovellettava laki määritetään erikseen
    Selite

    Kansainvälis-yksityisoikeudelliseen ratkaisutoimintaan liittyvässä paloittelussa (dépeçage) on kyse siitä, että sovellettavaa lakia määritettäessä asia jaetaan osakysymyksiin, joihin sovellettava laki määritetään erikseen. Näin samaa asiaa koskeviin osakysymyksiin voidaan päätyä soveltamaan eri valtioiden lakeja. Paloitteluun on tyypillisesti turvauduttu tietyissä asioissa, jotka on tavattu pitää lainvalinnassa erillään. Oikeuskelpoisuuden ja oikeustoimikelpoisuuden on katsottu kuuluvan henkilöstatuutin alaan. Esimerkiksi sopimuksen muotoon sovellettavan lain määrittämiseen on käytetty erillisiä lainvalintasääntöjä erotukseksi sopimukseen sovellettavan lain määrittämiseen käytetyistä lainvalintasäännöistä.

    Viime vuosikymmeninä paloittelu on saanut aikaisempaa laaja-alaisemman sijan lainvalinnassa. Eurooppalaistuneen kansainvälisen yksityisoikeuden vaikutuksesta paloittelu on saanut enenevästi sijaa myös Suomen kansainvälisessä yksityisoikeudessa. Tämä käy ilmi muun muassa siitä, että Rooma I -asetuksen 3 artiklan mukaan sopimusvelvoitteisiin sovellettavasta laista sopiessaan sopijapuolet voivat tehdä lakiviittauksen, joka koskee vain sopimuksen osaa. Samaan sopimukseen voidaan ottaa paloitteluun turvautuen myös useampi kuin yksi lakiviittaus, jolloin sopimuksen eri osat voidaan saattaa eri valtioiden lakien alaisuuteen. Tuomioistuimen ratkaisutoiminnassa voidaan tietyin edellytyksin käyttää paloittelua lainvalinnassa silloinkin, kun sopijapuolet ovat tehneet lakiviittauksen, jolla koko sopimus on alistettu yhden valtion lain alaisuuteen. Näin voi tapahtua erilaisia lex causaen ulkopuolisia pakottavia normeja sovellettaessa. Lisäksi paloittelu voi tietyissä tilanteissa tulla kyseeseen suoritettaessa lainvalintaa lakiviittauksen kokonaan puuttuessa. Tämä on esimerkiksi Rooma I -asetuksen mukaan mahdollista sovellettaessa lex causaen ulkopuolisia pakottavia säännöksiä.
    Lisätiedot Kirjoittaja: Ulla Liukkunen

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    LiukkunenU2012

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 21.11.2024: Oikeustiede:dépeçage. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:dépeçage.)