Oikeustiede:aiheuttamisperiaate ympäristönsuojelussa

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

aiheuttamisperiaate ympäristönsuojelussa

aiheuttamisperiaate ympäristönsuojelussa
Definition periaate, jonka mukaan ympäristön pilaantumisen tai sen vaaran aiheuttaja vastaa pilaantumisen ehkäisemisestä, poistamisesta ja ennallistamisesta
Explanation OECD:n piirissä, Euroopan unionissa, kansainvälisissä sopimuksissa ja kansallisessa ympäristönsuojelulainsäädännössä hyväksytty yleinen lähtökohta, josta käytetään myös nimitystä aiheuttaja maksaa -periaate. Aiheuttamisperiaatteen taustalla on immissiokiellon periaate. Tarkoituksena on, että ympäristöä pilaavan tai muutoin vahingoittavan tulee vastata aiheuttamistaan vaurioista ja menetyksistä sekä mahdollisesti myös saattaa ympäristö entiselleen. Pilaaja maksaa aiheuttamansa pilaantumisriskin ehkäisy- ja torjuntakustannukset, ennallistamiskustannukset ja mahdolliset vahingonkorvaukset. Pilaamisen torjuntaa koskeva lainsäädäntö tulisi muokata vastaamaan aiheuttamisperiaatetta.
Ympäristönsuojelulain (527/2014) 1 §:n 1 kohdan mukaan lain tarkoituksena on ehkäistä ympäristön pilaantumista ja sen vaaraa, ehkäistä ja vähentää päästöjä sekä poistaa pilaantumisesta aiheutuvia haittoja ja torjua ympäristövahinkoja. Periaate koskee ympäristöä pilaavaa toimintaa. Toiminnan harjoittaja vastaa ympäristönsuojelulain edellyttämien tai viranomaisen sen nojalla määräämien toimenpiteiden kustannuksista.
Additional Information
Kirjoittaja: Arto Hietaniemi

Related Concepts

Sources

HolloE2009, Ekroos&al2010, Kuusiniemi&al2013

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 24.1.2021: Oikeustiede:aiheuttamisperiaate ympäristönsuojelussa. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:aiheuttamisperiaate ympäristönsuojelussa.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →