Oikeustiede:abolitio

From Tieteen termipankki

abolitio

abolitio
Definition oikeudenkäyttöön rikosasioissa kohdistuva poikkeuksellinen järjestely, jossa määrätään, että syytettä tietystä rikoksesta tai tietyistä rikoksista ei saa nostaa tai että nostettu syyte on jätettävä raukeamaan
Explanation Abolitio tulee käsitteenä ja käytännön merkitykseltään lähelle yleistä armahdusta, jossa on kysymys jo tuomittujen rikosoikeudellisten seuraamusten poistamisesta tai lieventämisestä. Abolitiosta ja yleisestä armahduksesta voidaan Suomessa määrätä vain lailla. Yleistä armahdusta ja/tai abolitiota tarkoittavia lakeja on meillä säädetty joitakin kertoja, lähinnä toimenpiteinä, jotka on katsottu tarpeellisiksi joidenkin yhteiskunnallisten poikkeustilanteiden jälkiselvittelyssä. Vain abolitiota koski laki 30.12.1921, jolla kiellettiin nostamasta syytettä niitä vastaan, jotka olivat toimineet Ahvenanmaan irrottamiseksi Suomesta tai olivat laiminlyöneet asevelvollisuuskutsuntansa Ahvenanmaalla. Nimenomaisia säännöksiä syytteiden nostamisesta luopumisesta on toisaalta voinut olla myös yleistä armahdusta järjestävissä laeissa, kuten esimerkiksi Mäntsälän kapinan jälkeen säädetyssä armahduslaissa (142/1932).
Additional Information
Kirjoittaja: Mikael Hidén

Related ConceptsReferences

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 30.9.2022: Oikeustiede:abolitio. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:abolitio.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →