Oikeustiede:abolitionismi

  Tieteen termipankista

  abolitionismi

  abolitionismi
  Määritelmä poliittinen teoria ja liike, jonka tarkoituksena on poistaa laillistettuja yhteiskunnallisia vääryyksiä; vankilan vastainen liike
  Selite

  Abolitionismi merkitsi alun perin orjuuden vastaista liikettä. Nykyään abolitionismi tarkoittaa ennen kaikkea rikosoikeuden ja rangaistusjärjestelmän radikaalia kritiikkiä.

  Abolitionismin tavoitteena ei ole vain kuoleman- ja ruumiinrangaistusten vaan myös vankiloiden poistaminen. Vankeusrangaistus loukkaa perustuvaa ihmisoikeutta, vapautta, sekä ihmisarvoa. Rangaistus kohdistuu välillisesti myös vankeuteen tuomitun perheisiin ja läheisiin. Vankila on kallis instituutio, joka ei ratkaise rikollisuuden taustalla olevia ongelmia. Se ei ole onnistunut toteuttamaan tavoitteitaan uusintarikollisuuden vähentämisen ja yhteiskuntaan sopeuttamisen suhteen. Myös sen yleisestävä vaikutus on kyseenalainen.

  Abolitionismi ei rajoitu rangaistusjärjestelmän kritiikkiin. Se ajaa – etenkin uhrittomien rikosten – dekriminalisointeja. Se myös kyseenalaistaa rikosoikeusjärjestelmän oikeutuksen: rikosoikeutta tulisi käyttää vasta viimeisenä keinona (ultima ratio) tai se tulisi kokonaan poistaa.
  Lisätiedot
  Kirjoittaja: Ari Hirvonen

  Lähikäsitteet


  Alaviitteet

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 9.12.2023: Oikeustiede:abolitionismi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:abolitionismi.)