Kirjallisuudentutkimus:tragikomedia

  Tieteen termipankista

  tragikomedia

  tragikomedia
  Määritelmä näytelmä, jossa traagiset ja koomiset ainekset liittyvät toisiinsa jokseenkin tasavahvoina; vakava näytelmä, joka päättyy onnellisesti
  Selite Tragikomedian keskeisiin henkilöihin kuuluu yleensä sekä yläluokkaan että alaluokkaan lukeutuvia, esim. kuninkaita ja palvelijoita. Lajin ensimmäinen tunnettu edustaja on Euripideen onnellisesti päättyvä tragedia Alkestis (438 eKr.). Roomalainen Plautus kutsui näytelmäänsä Amphitruo nimellä tragico-comoedia. 1500-Iuvulta lähtien monet italialaiset draamakirjailijat - tunnetuimpina Giraldi Cinthio ja Giovanni Battista Guarini - kirjoittivat onnellisesti päättyviä tragedioita. Cinthio käytti näytelmistään nimitystä sekatragedia (italian tragedie miste). Guarini kirjoitti suositun tragikomedian Il pastor fido (1590, Uskollinen paimen) ja lajin puolustuspuheen Compendio della poesia tragicomica (1601). Shakespearen tragikomedioihin kuuluvat The Merchant of Venice (1596-97, Venetsian kauppias), Troilus and Cressida (1601-02, Troilus ja Cressida), Cymbeline (1609-10, suom.) ja The Winter's Tale (1610-11, Talvinen tarina). Traagista ja koomista ovat sittemmin yhdistelleet näytelmissään myös Henrik Ibsen, Anton Tšehov, G. B. Shaw, August Strindberg, Luigi Pirandello ja Friedrich Dürrenmatt. Modernissa draamassa tragikomedian käsite on usein liitetty absurdiin teatteriin. Esimerkiksi Samuel Beckett luonnehti näytelmäänsä En attendant Godot (1952, Huomenna hän tulee) "komitragediaksi".

  Erikieliset vastineet

  tragi-comedyenglanti (English)
  tragical comedyenglanti (English)
  tragicomediaespanja (español)
  tragicommediaitalia (italiano)
  tragi-comédieranska (français)
  tragikomediruotsi (svenska)
  Tragikomödiesaksa (Deutsch)
  tragikomedijavenäjä (русский)
  tragikomöödiaviro (eesti)

  Lähikäsitteet

  Käytetyt lähteet

  HosiaisluomaY2003

  Alaviitteet

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 20.5.2024: Kirjallisuudentutkimus:tragikomedia. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:tragikomedia.)