Kirjallisuudentutkimus:tilapäärunous

    Tieteen termipankista

    tilapäärunous | käyttölyriikka

    tilapäärunous
    käyttölyriikka
    Määritelmä julkista tilaisuutta tai tiettyä tarkoitusta varten kirjoitettu runous, esim. onnittelurunot syntymäpäivän tai avioliiton johdosta tai valitusrunot kuolemantapauksen vuoksi
    Selite

    Antiikin ajoista lähtien on laadittu elegioita ja oodeja mesenaattien ja muiden merkkihenkilöiden kunniaksi. Englantilaisten hovirunoilijoiden (poeta laureatus) virkavelvollisuuksiin on kuulunut juhlarunojen kirjoittaminen kuninkaallisia seremonioita varten.

    Tilapäärunoja kirjoitettiin myös valtakunnallisten merkkitapahtumien ikuistamiseksi. Suomen historiassa Narvan taistelun voitto 1700 ja isonvihan aika antoivat aiheen lukuisiin arkkiveisuihin. 1800-luvulla kansanrunoilijat kirjoittivat käyttölyriikkaa kalevalamittaan.

    1600-luvun Suomessa muodostui tavaksi laatia onnittelurunoja varsinkin väitökirjoihin - aluksi latinaksi, myöhemmin myös ruotsiksi ja suomeksi. Käytäntö levisi myös perhejuhliin. Runo sommiteltiin usein siten, että se muistutti ulkonaiselta hahmoltaan sydäntä, ristiä, kastemaljaa jne. kulloisenkin tilaisuuden mukaan.

    Panu Tuomi jatkaa pitkää akateemista promootiorunojen traditiota juhlarunossaan Tampereen yliopiston humanistisen tiedekunnan tohtorinpromootioon toukokuussa 2000. Tuomen filosofinen ja monikerroksinen "Melisma" alkaa säkeistöillä:

    Olla pelkkä tavu sanasta
    jonka loppu on hämärän
    oma, vaiennut iäksi kuin
    se fuuga neljälle äänelle
    jonka luonnokset kai yhä
    kytevät tähtien muistissa
    kunnes ne tomuna ja tuhkana
    viimein sirotellaan yllemme.
    Promootiorunoja ovat laatineet myös esim. Lauri Viljanen, Kari Aronpuro, Väinö Kirstinä ja Lassi Nummi. Poikkeuksellisen tuotteliaita suomalaisia juhlarunoilijoita ovat olleet Otto Manninen ja V. A. Koskenniemi.

    Erikieliset vastineet

    occasional verse (luo nimityssivu)englanti (English)
    tillfällesdiktning (luo nimityssivu)ruotsi (svenska)
    Gelegenheitsdichtung (luo nimityssivu)saksa (Deutsch)
    Kasualgedichte (luo nimityssivu)saksa (Deutsch)
    stihi na slutšai (luo nimityssivu)venäjä (русский)
    juhuluule (luo nimityssivu)viro (eesti)

    Käytetyt lähteet

    HosiaisluomaY2003

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 21.11.2024: Kirjallisuudentutkimus:tilapäärunous. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:tilapäärunous.)