Kirjallisuudentutkimus:tilapäärunous

  From Tieteen termipankki

  tilapäärunous | käyttölyriikka

  tilapäärunous
  käyttölyriikka
  Definition julkista tilaisuutta tai tiettyä tarkoitusta varten kirjoitettu runous, esim. onnittelurunot syntymäpäivän tai avioliiton johdosta tai valitusrunot kuolemantapauksen vuoksi
  Explanation

  Antiikin ajoista lähtien on laadittu elegioita ja oodeja mesenaattien ja muiden merkkihenkilöiden kunniaksi. Englantilaisten hovirunoilijoiden (poeta laureatus) virkavelvollisuuksiin on kuulunut juhlarunojen kirjoittaminen kuninkaallisia seremonioita varten.

  Tilapäärunoja kirjoitettiin myös valtakunnallisten merkkitapahtumien ikuistamiseksi. Suomen historiassa Narvan taistelun voitto 1700 ja isonvihan aika antoivat aiheen lukuisiin arkkiveisuihin. 1800-luvulla kansanrunoilijat kirjoittivat käyttölyriikkaa kalevalamittaan.

  1600-luvun Suomessa muodostui tavaksi laatia onnittelurunoja varsinkin väitökirjoihin - aluksi latinaksi, myöhemmin myös ruotsiksi ja suomeksi. Käytäntö levisi myös perhejuhliin. Runo sommiteltiin usein siten, että se muistutti ulkonaiselta hahmoltaan sydäntä, ristiä, kastemaljaa jne. kulloisenkin tilaisuuden mukaan.

  Panu Tuomi jatkaa pitkää akateemista promootiorunojen traditiota juhlarunossaan Tampereen yliopiston humanistisen tiedekunnan tohtorinpromootioon toukokuussa 2000. Tuomen filosofinen ja monikerroksinen "Melisma" alkaa säkeistöillä:

  Olla pelkkä tavu sanasta
  jonka loppu on hämärän
  oma, vaiennut iäksi kuin
  se fuuga neljälle äänelle
  jonka luonnokset kai yhä
  kytevät tähtien muistissa
  kunnes ne tomuna ja tuhkana
  viimein sirotellaan yllemme.
  Promootiorunoja ovat laatineet myös esim. Lauri Viljanen, Kari Aronpuro, Väinö Kirstinä ja Lassi Nummi. Poikkeuksellisen tuotteliaita suomalaisia juhlarunoilijoita ovat olleet Otto Manninen ja V. A. Koskenniemi.

  Equivalents

  occasional verse (luo nimityssivu)englanti
  tillfällesdiktning (luo nimityssivu)ruotsi
  Gelegenheitsdichtung (luo nimityssivu)saksa
  Kasualgedichte (luo nimityssivu)saksa
  stihi na slutšai (luo nimityssivu)venäjä
  juhuluule (luo nimityssivu)viro

  Sources

  HosiaisluomaY2003

  References

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 25.9.2023: Kirjallisuudentutkimus:tilapäärunous. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:tilapäärunous.)