Kirjallisuudentutkimus:ritarirunous

  From Tieteen termipankki

  ritarirunous

  ritarirunous (luo nimityssivu)
  Definition ritarisäädyn keskuudessa luotu ja sen elämäntapaa ja arvoja kuvaava runous, jonka keskeisenä aiheena on naista palvova rakkaus
  Explanation

  Ritarirunous oli usein allegorista, mikä ilmenee myös sen aiheissa: seikkailu, matka tai kadotetun rakastetun etsintä palvelee myös hengellisiä tavoitteita. Ritarirunoutta kirjoitettiin usein kansankielellä ja sillä on merkittävä rooli aikaisemmin vain puhuttujen kielten kirjallisessa kehittymisessä. Runoja tehtiin erityisesti esitystilaisuusiin, jossa myös musiikin rooli oli tärkeä.

  Ritarirunous oli suosituimmillaan etenkin Ranskassa, Italiassa ja Saksassa 1100-1200-luvulla. Keskeinen teos on ranskalainen runoteos Le Roman de la Rose (suom. Ruusun romaani). Kyseinen teos toimi esikuvana lukuisille muille ritarirunoille ja siitä tuli aikansa luetuin klassikko.

  Käsitteen piiriin luetaan esim. bretonilaiset romaanit (Artur-romaanit), ritarieepokset sekä trubaduuri- ja minnerunous.

  Equivalents

  chivalric poetry (luo nimityssivu)englanti
  courtly poetry (luo nimityssivu)englanti
  poesía de caballerías (luo nimityssivu)espanja
  poesia cortese (luo nimityssivu)italia
  poésie courtoise (luo nimityssivu)ranska
  riddardiktning (luo nimityssivu)ruotsi
  Ritterdichtung (luo nimityssivu)saksa
  rüütliluule (luo nimityssivu)viro

  Related Concepts

  Sources

  HosiaisluomaY2003, JYUKeskiaika

  References

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 21.9.2023: Kirjallisuudentutkimus:ritarirunous. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:ritarirunous.)