Kirjallisuudentutkimus:ritarirunous

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

ritarirunous

ritarirunous (luo nimityssivu)
Definition ritarisäädyn keskuudessa luotu ja sen elämäntapaa ja arvoja kuvaava runous, jonka keskeisenä aiheena on naista palvova rakkaus
Explanation Ritarirunous oli usein allegorista, mikä ilmenee myös sen aiheissa: seikkailu, matka tai kadotetun rakastetun etsintä palvelee myös hengellisiä tavoitteita. Ritarirunoutta kirjoitettiin usein kansankielellä ja sillä on merkittävä rooli aikaisemmin vain puhuttujen kielten kirjallisessa kehittymisessä. Runoja tehtiin erityisesti esitystilaisuusiin, jossa myös musiikin rooli oli tärkeä.

Ritarirunous oli suosituimmillaan etenkin Ranskassa, Italiassa ja Saksassa 1100-1200-luvulla. Keskeinen teos on ranskalainen runoteos Le Roman de la Rose (suom. Ruusun romaani). Kyseinen teos toimi esikuvana lukuisille muille ritarirunoille ja siitä tuli aikansa luetuin klassikko.

Käsitteen piiriin luetaan esim. bretonilaiset romaanit (Artur-romaanit), ritarieepokset sekä trubaduuri- ja minnerunous.

Equivalents

chivalric poetry (luo nimityssivu)englanti
courtly poetry (luo nimityssivu)englanti
poesía de caballerías (luo nimityssivu)espanja
poesia cortese (luo nimityssivu)italia
poésie courtoise (luo nimityssivu)ranska
riddardiktning (luo nimityssivu)ruotsi
Ritterdichtung (luo nimityssivu)saksa
rüütliluule (luo nimityssivu)viro

Related Concepts

Sources

HosiaisluomaY2003, JYUKeskiaika

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 28.1.2021: Kirjallisuudentutkimus:ritarirunous. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:ritarirunous.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →