Kirjallisuudentutkimus:bretonilainen runoromaani

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

bretonilainen runoromaani

bretonilainen runoromaani
Definition keskiaikana etenkin Ranskan Bretagnessa suosittu kirjallisuudenlaji, joka perustui muinaiskelttiläisestä sankarikuninkaasta Arturista tai Arthurista ja hänen kahdestatoista pyöreän pöydän ritaristaan kertoviin tarinoihin
Explanation Kertomuksia vuoden 500 paikkeilla eläneeksi oletetusta heimopäällikkö Arturista on säilynyt etenkin Walesin kansanperinteessä ja annaaleissa, joissa hänet mainitaan jo 600-luvulla.

Maineikkaita runoromaanien kirjoittajia ovat 1100-luvun lopulla vaikuttaneet ranskalaiset Marie de France, Chrétien de Troyes ja Robert de Boron. Viimeksi mainittu antoi kristillisen sisällön Graalin maijan etsinnälle ja liitti aiheen Joosef Arimatialaisen vaiheisiin. Myös Tristan ja Isolde -aihe eli kertomus kielletystä rakkaudesta sisältyy Chrétien de Troyesin ansiosta tarupiiriin. Arturiin liittyvät kertomukset olivat yleisiä myös Englannissa ja Saksassa. Bretonilaisen runoromaanin synonyyminä on käytetty nimitystä Artur-romaani tai Artur-eepos.

Aiheistoa ovat myöhemmin hyödyntäneet monet kirjailijat, kuten Sir Thomas Malory proosaversiossa Le Morte dš'Arthur (1484), Alfred Tennyson runosarjassaan Idylls of the King (1859-85) ja Mark Twain parodisessa romaanissaan A Connecticut Yankee on King Arthur'sš Court (1889, Jenkki Kuningas Arthurin hovissa).

Equivalents

breton layenglanti
roman bretonranska
bretonsk romanruotsi
bretonischer Romansaksa

Related Concepts

Sources

HosiaisluomaY2003

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 6.8.2020: Kirjallisuudentutkimus:bretonilainen runoromaani. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:bretonilainen runoromaani.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →