Kirjallisuudentutkimus:propositio

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

propositio

propositio(vanhentunut)
Definition väite, esitys; myös teoksen alussa tai alkupuolella oleva jakso, jossa kertoja määrittelee teemansa tai tavoitteensa ja johdattelee teoksen keskeiseen sisaltöön
Explanation Kuuluisia propositioita ovat John Miltonin eepoksen Paradise Lost (1667, 1674, Kadotettu paratiisi) avaussäkeet, Jean-Jacques Rousseaun teoksen Du contrat social, ou essai sur Ia forme de la république (1762, Yhteiskuntasopimus) ensimmäinen virke sekä Leo Tolstoin Anna Kareninan (1877, suom.) ensimmäiset virkkeet. Tolstoin romaanin kertoja avaa abstraktilla yleistyksellä ja siirtyy sen jälkeen konkreettiseen tapaukseen (suom. Eino Kalima):
Kaikki onnelliset perheet ovat toistensa kaltaisia, jokainen onneton perhe on onneton tavallaan.
Kaikki on mennyt sekaisin Oblonskin kodissa. Vaimo oli saanut tietää, että mies oli lemmensuhteessa talon entiseen ranskalaiseen kotiopettajattareen ja oli julistanut miehelleen, ettei hän enää voi asua tämän kanssa saman katon alla.
Additional Information Latinan propositio=ehdotus, käsitys. Ks. myös propositio filosofiassa.

Equivalents

propositionenglanti
propositionruotsi
Propositionsaksa

Sources

HosiaisluomaY2003

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 28.11.2020: Kirjallisuudentutkimus:propositio. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:propositio.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →