Kirjallisuudentutkimus:propositio

Tieteen termipankista

propositio

propositio (vanhentunut)
Määritelmä väite, esitys; myös teoksen alussa tai alkupuolella oleva jakso, jossa kertoja määrittelee teemansa tai tavoitteensa ja johdattelee teoksen keskeiseen sisaltöön
Selite

Kuuluisia propositioita ovat John Miltonin eepoksen Paradise Lost (1667, 1674, Kadotettu paratiisi) avaussäkeet, Jean-Jacques Rousseaun teoksen Du contrat social, ou essai sur Ia forme de la république (1762, Yhteiskuntasopimus) ensimmäinen virke sekä Leo Tolstoin Anna Kareninan (1877, suom.) ensimmäiset virkkeet. Tolstoin romaanin kertoja avaa abstraktilla yleistyksellä ja siirtyy sen jälkeen konkreettiseen tapaukseen (suom. Eino Kalima):

Kaikki onnelliset perheet ovat toistensa kaltaisia, jokainen onneton perhe on onneton tavallaan.
Kaikki on mennyt sekaisin Oblonskin kodissa. Vaimo oli saanut tietää, että mies oli lemmensuhteessa talon entiseen ranskalaiseen kotiopettajattareen ja oli julistanut miehelleen, ettei hän enää voi asua tämän kanssa saman katon alla.
Lisätiedot Latinan propositio=ehdotus, käsitys. Ks. myös propositio filosofiassa.

Erikieliset vastineet

propositionenglanti (English)
propositionruotsi (svenska)
Propositionsaksa (Deutsch)

Käytetyt lähteet

HosiaisluomaY2003

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.12.2024: Kirjallisuudentutkimus:propositio. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:propositio.)