Kirjallisuudentutkimus:muistelmat

Tieteen termipankista

muistelmat

muistelmat
Määritelmä enemmän tai vähemmän dokumentoitu, usein anekdootein höystetty kertomus muistelijan elämästä ja/tai hänen tuntemistaan aikalaisista, oloista ja tapahtumista
Selite

Toisin kuin omaelämäkerrassa muistelmissa saavat yleensä runsaasti tilaa myös sellaiset tapahtumat, jotka eivät suoranaisesti liity muistelijan omaan henkilöön. Muistelija saattaa jättäytyä jopa kokonaan taka-alalle ja keskittyä kuvailemaan sellaisia merkittäviä tapahtumia, joita hänellä on ollut tilaisuus seurata. Lajia edustavat esim. Edward Gibbonin Memoirs (1796), Siegfried Sassoonin Memoirs of an Infantry Officer (1930), Simone de Beauvoirin Les Mémoires d'une jeune fille rangée (1959, Perhetytön muistelmat) ja André Malraux'”n Antimémoires (1967).

Suomalaisia muistelmakirjailijoita ovat esim. Juhani Aho, Eino Leino, V. A. Koskenniemi, Paavo Haavikko ja Helvi Hämäläinen. Arvid Järnefeltin Vanhempieni romaani (1928-30) on omaperäinen sekoitus muistelmaa, elämäkertaa ja fiktiota.

Erikieliset vastineet

memoirsenglanti (English)
memoriasespanja (español)
memorieitalia (italiano)
mémoiresranska (français)
memoarerruotsi (svenska)
Memoirensaksa (Deutsch)
memuaryvenäjä (русский)
vospominanijavenäjä (русский)
memuaaridviro (eesti)

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

HosiaisluomaY2003

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.12.2024: Kirjallisuudentutkimus:muistelmat. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:muistelmat.)