Kirjallisuudentutkimus:muistelmat

  Tieteen termipankista

  muistelmat

  muistelmat
  Määritelmä enemmän tai vähemmän dokumentoitu, usein anekdootein höystetty kertomus muistelijan elämästä ja/tai hänen tuntemistaan aikalaisista, oloista ja tapahtumista
  Selite

  Toisin kuin omaelämäkerrassa muistelmissa saavat yleensä runsaasti tilaa myös sellaiset tapahtumat, jotka eivät suoranaisesti liity muistelijan omaan henkilöön. Muistelija saattaa jättäytyä jopa kokonaan taka-alalle ja keskittyä kuvailemaan sellaisia merkittäviä tapahtumia, joita hänellä on ollut tilaisuus seurata. Lajia edustavat esim. Edward Gibbonin Memoirs (1796), Siegfried Sassoonin Memoirs of an Infantry Officer (1930), Simone de Beauvoirin Les Mémoires d'une jeune fille rangée (1959, Perhetytön muistelmat) ja André Malraux'”n Antimémoires (1967).

  Suomalaisia muistelmakirjailijoita ovat esim. Juhani Aho, Eino Leino, V. A. Koskenniemi, Paavo Haavikko ja Helvi Hämäläinen. Arvid Järnefeltin Vanhempieni romaani (1928-30) on omaperäinen sekoitus muistelmaa, elämäkertaa ja fiktiota.

  Erikieliset vastineet

  memoirsenglanti (English)
  memoriasespanja (español)
  memorieitalia (italiano)
  mémoiresranska (français)
  memoarerruotsi (svenska)
  Memoirensaksa (Deutsch)
  memuaryvenäjä (русский)
  vospominanijavenäjä (русский)
  memuaaridviro (eesti)

  Lähikäsitteet

  Käytetyt lähteet

  HosiaisluomaY2003

  Alaviitteet

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 27.2.2024: Kirjallisuudentutkimus:muistelmat. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:muistelmat.)