Kirjallisuudentutkimus:monologi

From Tieteen termipankki

monologi

monologi
Definition laajahko yksinpuhelu draamassa tai epiikassa
Explanation

Monologi on yleinen kerronnan muoto epiikassa ja etenkin vanhemmassa draamassa. Teatterimonologissa henkilö voi näyttämöllä ollessaan paljastaa puheellaan - jota näytelmän muiden henkilöiden ei oleteta kuulevan - tunteitaan, ajatuksiaan ja motiivejaan. Monologi on pääasiassa vakavan draaman ilmaisukeino, ja se saattaa olla koko näytelmän kulminaatiopiste. Keskeislyyriset ja draamalliset runot, apostrofit, valituslaulut ja rukoukset ovat usein yksinpuheluun verrattavia.

Teos kokonaisuudessaan saattaa muodostua monologista tai monologi voi olla laajemman teoksen osa. Monologin muotoja ovat:

1) monodraama,
2) näytelmän henkilön yksinpuhelu,
3) näyttelijän suoraan yleisölle suuntaamat repliikit tai kuiskaukset,
4) draamallinen monologi
5) sisäinen monologi
Klassisessa draamassa yksinpuhelut ovat harvinaisia, sen sijaan renessanssin ajan näytelmille luonteenomaisia. Shakespearen moniin draamoihin, kuten Hamletiin ja Macbethiin sisältyy runsaasti yksinpuhelukohtauksia. Myös romantikot ja symbolistit ovat suosineet monologia. Esimerkiksi Stéphane Mallarmé kirjoitti Hamletin yksinpuhelujen innoittamana eräänlaisia "minän draamoja" (drame avec Soi); Albert Camus'n pienoisromaani La Chute (1956, Putoaminen) on sekin monologimuotoinen.
Additional Information Kreikan monologos=yksinpuhe

Equivalents

monologueenglanti
monólogoespanja
monologoitalia
monologueranska
monologruotsi
Monologsaksa
monologvenäjä
monoloogviro

Related Concepts

Sources

HosiaisluomaY2003, OjalaA

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 6.10.2022: Kirjallisuudentutkimus:monologi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:monologi.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →