Kirjallisuudentutkimus:kirjeromaani

  Tieteen termipankista

  kirjeromaani

  Tarkastele käyttöesimerkkejä
  kirjeromaani
  Määritelmä yhden tai useamman henkilön kirjoittamista kirjeistä koostuva fiktiivinen kertomus
  Selite

  Osa kirjemuotoista kirjallisuutta (engl. epistolary writing; ransk. littérature épistolaire). Poikkeaa muista kertomuksen lajeista siinä, että henkilöhahmot rakentuvat kirjoitustapansa mukaan.

  1700-luvulla kirjeistä ja kirjeenvaihdosta rakentuva romaani saavutti suosiota varsinkin Euroopassa, ja siitä tuli tärkeä keino ilmaista yksityinen mielipide julkisella keinolla. Yksinomaan Englannissa ilmestyi n. 800 kirjeromaania vuosien 1740-1840 välisenä aikana. Kirjeromaani on klassinen ja länsimainen romaanimuoto. Päiväkirjalla, omaelämäkerralla ja muistelmilla on sekä temaattinen että rakenteellinen yhteys kirjeromaaniin.

  Tunnettuja 1700-luvun kirjeromaaneja ovat muun muassa Samuel Richardsonin Pamela (1740-1741) ja Clarissa (1747-1748), Johann Wolfgang von Goethen Die Leiden des jungen Werthers (suom. Nuoren Wertherin kärsimykset, 1774 ), Choderlos de Laclosin Les Liaisons dangereuses (suom. Vaarallisia suhteita, 1728) sekä Jean-Jacques Rousseaun Julie ou la Nouvelle Héloïse(1761).

  1700-luku oli yleensäkin suurten kirjeenkirjoittajien aikakautta: esimerkiksi Richardson oli nuorena toiminut kirjurina. Muodoltaan kirjeromaani on täydellisin kahden tai useamman henkilön välisenä kirjeenvaihtona. Tällöin kirjeromaanin kerronnallinen kiinnostavuus syntyy näkökulman vaihtumisen, tilanteiden dramatisoinnin ja aktuaalisuuden tunnun kautta. Yhden henkilön kirjeinä (kuten Goethen Wertherissä) kirjeromaani lähestyy tunnustusromaania. Kirjeromaani erotetaan yleensä romaaneihin sisältyvistä kirjeistä, jotka ovat edelleenkin varsin käytetty upotuskertomuksen muoto.

  Kirjallisuushistorian näkökulmasta kirjeromaani on välivaihe siirryttäessä 1700-luvun yksilön näkökulmaa korostavaan minäkerrontaan. Kirjeromaani ei ole kadonnut myöhemmästäkään kirjallisuudesta.

  Erikieliset vastineet

  epistolary novelenglanti (English)
  novela epistolar (luo nimityssivu)espanja (español)
  roman épistolaireranska (français)
  brevromanruotsi (svenska)
  Briefromansaksa (Deutsch)

  Lähikäsitteet

  Käytetyt lähteet

  AltmanJ1982, KimpelD1961, VersiniL1979, MäkinenM2007, LappalainenP2013, OjalaA

  Alaviitteet

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 13.6.2024: Kirjallisuudentutkimus:kirjeromaani. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:kirjeromaani.)