Kirjallisuudentutkimus:kireji

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

vahvistussana | leikkaussana

Tämä sivu on vielä tarkistamatta
leikkaussana (ehdotettu)
vahvistussana
Definition hokkuissa ja haikuissa käytettävä sana, joka erottaa säkeistön tai (haikun tapauksessa) runon kaksi kuvaa toisistaan ja/tai vahvistaa niiden tehoa
Explanation Kirejit ovat runon tukirakenteita, jotka pysäyttävät lukijan pohtimaan väitettyä. Kirejistä riippuen ne esim. vahvistavat loppumisen tunnetta tai luovat tauon kahden puoli-itsenäisen kuvan väliin. Japanin ulkopuolelta ei löydy täydellistä vastinetta kirejille, mutta japanilaisvaikutteisessa kirjallisuudessa niiden henkeä on pyritty vaalimaan mm. välimerkkien avulla. Hokkun (ketjurunon ensimmäinen säkeistö) yhteydessä leikkaussanoilla ja välimerkeillä on mahdollista korostaa säkeistön eheyttä ja luoda siihen sisäistä dynamiikkaa, sen ympärillä kun ei ole hirakuja (ketjurunon muut säkeistöt) joiden kanssa se voisi resonoida. Hiraku tarkoittaa ’avautua, avartua, levittäytyä’, hokku on puolestaan suljettu kokonaisuus: se ammentaa ilmaisuvoimansa sisältä käsin pikemmin kuin säkeistöjen väleistä.

Equivalents

切字japani([kiredʑi])

Related Concepts

Sources

SalmiN2013

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 28.1.2022: Kirjallisuudentutkimus:kireji. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:kireji.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →