Kirjallisuudentutkimus:kireji

    Tieteen termipankista

    vahvistussana | leikkaussana

    Tämä sivu on vielä tarkistamatta
    vahvistussana
    leikkaussana (ehdotettu)
    Määritelmä hokkuissa ja haikuissa käytettävä sana, joka erottaa säkeistön tai (haikun tapauksessa) runon kaksi kuvaa toisistaan ja/tai vahvistaa niiden tehoa
    Selite Kirejit ovat runon tukirakenteita, jotka pysäyttävät lukijan pohtimaan väitettyä. Kirejistä riippuen ne esim. vahvistavat loppumisen tunnetta tai luovat tauon kahden puoli-itsenäisen kuvan väliin. Japanin ulkopuolelta ei löydy täydellistä vastinetta kirejille, mutta japanilaisvaikutteisessa kirjallisuudessa niiden henkeä on pyritty vaalimaan mm. välimerkkien avulla. Hokkun (ketjurunon ensimmäinen säkeistö) yhteydessä leikkaussanoilla ja välimerkeillä on mahdollista korostaa säkeistön eheyttä ja luoda siihen sisäistä dynamiikkaa, sen ympärillä kun ei ole hirakuja (ketjurunon muut säkeistöt) joiden kanssa se voisi resonoida. Hiraku tarkoittaa ’avautua, avartua, levittäytyä’, hokku on puolestaan suljettu kokonaisuus: se ammentaa ilmaisuvoimansa sisältä käsin pikemmin kuin säkeistöjen väleistä.

    Erikieliset vastineet

    切字japani (日本語)([kiredʑi])

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    SalmiN2013

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 2.11.2024: Kirjallisuudentutkimus:kireji. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:kireji.)