Kirjallisuudentutkimus:kaanon

    Tieteen termipankista

    kaanon

    kaanon
    Määritelmä


    1) kristinuskon pyhien kirjojen luettelo

    2) kirjailijan tuotannon aitoina pidetyt teokset historiallisessa tutkimuksessa
    3) tiettyjen kirjailijoiden luokittelu poikkeuksellisen merkittäviksi länsimaisen kirjallisuuden kannalta
    Selite

    Autenttisina pidetyt Vanhan testamentin ja Uuden testamentin pyhät kirjoitukset muodostavat kristillisen kirkon kaanonin, jonka ulkopuolelle jäävät apokryfiset eli epäaitoina tai epäilyttävinä pidetyt tekstit. Puhutaan myös esim. Shakespeare- kaanonista - joka käsittää 37 näytelmää - tai Chaucer-kaanonista, kun tarkoitetaan kirjailijoiden aitoina, ts. heidän todella kirjoittaminaan pidettyjä teoksia.

    Kirjallisuudentutkimuksessa puhutaan kaanonista, kun viitataan kirjallisuuden arvojärjestyksiin, hierarkiaan, joka muuttuu ajan mittaan samalla kun kirjallisuuden reseptiokin. Kaanonin muodostumiseen vaikuttavat varsinkin kirjallisuuskritiikki, kirjallisuushistoriat ja kirjallisuuden opetus. Kaanonissa tapahtuu jatkuvasti vähittäistä muutosta esim. siten, että monet päivänkritiikin arvostamat kirjailijat vaipuvat ajan mittaan unohduksiin. Jo unohtuneita kirjailijoita nostetaan suhteellisen harvoin uudelleen kaanoniin; yleensä siihen vaaditaan paradigman muutos kirjallisuudentutkimuksessa tai kirjallisuuden historian kirjoituksessa. Esimerkiksi feministinen tutkimus on viime vuosina jossain määrin horjuttanut vallitsevaa miehistä kaanonia ja nostanut esiin monia omana aikanaan vähälle huomiolle jääneitä naiskirjailijoita. Kyseessä on valtakaanonia vastaan asettuva "vastakaanon". Catherine S. Stimpson käyttää artikkelissaan "Reading for Love: Canons, Paracanons and Whistling Jo March" (New Literary History 4/ 1990) käsitettä parakaanon (tai varjokaanon) kuvaamaan sitä, miten ns. tavalliset lukijat vaikuttavat kaanonin muodostukseen lukemalla ja hankkimalla suurin määrin sellaista kirjallisuutta - esim. lasten- ja nuortenkirjoja tai viihdekirjallisuutta - josta asiantuntijat enimmäkseen vaikenevat. Kaanonin ja kanonisaation käsitteitä sovelsivat jo venäläiset formalistit, esim. Viktor Šklovski 1910-luvun loppupuolelta alkaen.
    Lisätiedot Ks. kaanon esittävissä taiteissa

    Erikieliset vastineet

    canonenglanti (English)
    Kanonsaksa (Deutsch)

    Käytetyt lähteet

    HosiaisluomaY2003

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 24.4.2024: Kirjallisuudentutkimus:kaanon. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:kaanon.)