Kirjallisuudentutkimus:heksametri

  Tieteen termipankista

  heksametri

  heksametri
  Määritelmä kuuden runojalan muodostama säe, jossa ensimmäiset neljä jalkaa ovat useimmiten daktyyleja tai spondeita, viides daktyyli, kuudes spondee tai trokee
  Selite

  Heksametria on Iliaasta ja Odysseiasta saakka käytetty erityisesti sankarirunojen ja eeposten mittana. Kreikkalaisilta kuusimitan lainasivat roomalaiset, joilta se periytyi myöhempään runouteen. Ranskalaista jambista heksametria kutsutaan aleksandriiniksi. Kesuuran käyttö sekä daktyylien ja spondeitten vaihtelu suovat antiikista periytyvän kuusimitan käyttäjälle runsaasti rytmisiä mahdollisuuksia.

  Heksametri sallii myös jonkin verran arkaismeja, kuten suomessa sananlyhennyksiä ja vokaalienvälisen h:n (esim. "korkehin"). Suomenkieliseen kirjallisuuteen heksametri kotiutui etenkin Homeroksen ja Runebergin teosten suomennosten kautta. Taitavin mitan käyttäjä meillä on ollut Otto Manninen. Kuusimitta esiintyy esim. V. A. Koskenniemen runon "Hippokrene- lähteellä" (Elegioja, 1917) säkeessä: "Kulkija, ken ohi lähtehen käyt. Älä juo sa sen vettä."
  Lisätiedot Kreikan heksametras=kuusimittainen säe

  Erikieliset vastineet

  hexameterlatina (Latina)
  hexamètreranska (français)
  Hexametersaksa (Deutsch)

  Lähikäsitteet

  Käytetyt lähteet

  HosiaisluomaY2003

  Alaviitteet

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 2.12.2023: Kirjallisuudentutkimus:heksametri. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:heksametri.)