Kirjallisuudentutkimus:heksametri

    Tieteen termipankista

    heksametri

    heksametri
    Määritelmä kuuden runojalan muodostama säe, jossa ensimmäiset neljä jalkaa ovat useimmiten daktyyleja tai spondeita, viides daktyyli, kuudes spondee tai trokee
    Selite

    Heksametria on Iliaasta ja Odysseiasta saakka käytetty erityisesti sankarirunojen ja eeposten mittana. Kreikkalaisilta kuusimitan lainasivat roomalaiset, joilta se periytyi myöhempään runouteen. Ranskalaista jambista heksametria kutsutaan aleksandriiniksi. Kesuuran käyttö sekä daktyylien ja spondeitten vaihtelu suovat antiikista periytyvän kuusimitan käyttäjälle runsaasti rytmisiä mahdollisuuksia.

    Heksametri sallii myös jonkin verran arkaismeja, kuten suomessa sananlyhennyksiä ja vokaalienvälisen h:n (esim. "korkehin"). Suomenkieliseen kirjallisuuteen heksametri kotiutui etenkin Homeroksen ja Runebergin teosten suomennosten kautta. Taitavin mitan käyttäjä meillä on ollut Otto Manninen. Kuusimitta esiintyy esim. V. A. Koskenniemen runon "Hippokrene- lähteellä" (Elegioja, 1917) säkeessä: "Kulkija, ken ohi lähtehen käyt. Älä juo sa sen vettä."
    Lisätiedot Kreikan heksametras=kuusimittainen säe

    Erikieliset vastineet

    hexameterlatina (Latina)
    hexamètreranska (français)
    Hexametersaksa (Deutsch)

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    HosiaisluomaY2003

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 2.11.2024: Kirjallisuudentutkimus:heksametri. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:heksametri.)