Kirjallisuudentutkimus:dityrambi

  From Tieteen termipankki

  dityrambi

  dityrambi
  Explanation

  Alkuaan ylistyslaulu antiikin Kreikassa, hurmioitunut riemulaulu, jonka tanssivien satyyrien kuoro lauloi viininjumala Dionysoksen kulttimenoissa, tavallisesti huilun säestyksellä. Dityrambin isänä pidetään Lesboksella 600-luvulla eKr. elänyttä Arionia. Vähitellen musiikin merkitys kasvoi suuremmaksi kuin sanojen, ja dityrambit saivat entistä kiihkeämmän luonteen. Dityrambeissa on nähty myös tragedian alkumuoto.

  Myöhemmässä kirjallisuudessa dityrambilla tarkoitetaan lennokasta tai mahtipontista, voimakkaan innoituksen siivittämää runoa. Lajille on luonteenomaista nopearytmisyys, yleensä myös säkeiden eripituisuus ja loppusoinnuttomuus. Tunnettuja dityrambeja ovat esim. J. W. Goethen "Wanderers Sturmlied" (1777) ja Friedrich Nietzschen "Dionysos-Dithyramben" (1884-88). Dityrambia edustaa myös Yrjö Kaijärven (1896-1971) runo "Näin on hyvä" (Sydänpäivä, 1944):

  Tuulessa, myrskyssä,
  mullan pimeydessä,
  mihin lankeaa auringon lämpö
  ja taivaan pilvien sade,
  avoinna rakkauden kylvölle
  päivässä, illan jo hämärtyessä,
  kuin ulapan kuvastin
  yön käden tähtiä kylväessä,
  ja rakkauden viljaa
  korjata helteessä,
  myrskyssä, pimeydessä.
  Näin on hyvä.

  Equivalents

  dithyrambenglanti
  dithyramberanska
  dityrambruotsi
  Dithyrambossaksa
  ditürambviro

  Related Concepts

  • oodi (vieruskäsite)

  Sources

  HosiaisluomaY2003

  References

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 25.9.2023: Kirjallisuudentutkimus:dityrambi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:dityrambi.)