Kirjallisuudentutkimus:akrostikon

  From Tieteen termipankki

  akrostikon

  akrostikon
  Definition runo, jonka säkeitten ensimmäisistä, keskimmäisistä tai viimeisistä kirjaimista peräkkäin luettuina muodostuu sana tai lause
  Explanation

  Jos akrostikon rakentuu keskimmäisistä kirjaimista, kysymyksessä on mesostikon (kreikan mesos=keskimmäinen), jos viimeisistä, telestikon (tele=kaukana). Muodostuva sana tai lause on usein tekijän nimi tai sen nimi, jolle tekijä runonsa omistaa. Akrostikonin vanhin ja samalla merkittävin alalaji on abecedarius eli aakkosellinen akrostikon, jossa peräkkäisten rivien ensimmäiset - joskus myös keskimmäiset tai viimeiset - kirjaimet seuraavat toisiaan aakkosjärjestyksessä.

  Akrostikoneja tunnetaan jo muinaisesta Egyptistä. Usein niihin lienee liittynyt maaginen tai uskonnollinen merkitys, mutta niitä on käytetty myös muistiteknisenä apuneuvona. Lajin harrastajia on François Villon (1431 - n. 1463), jonka muutamissa runoissa viimeisen säkeistön säkeiden ensimmäisistä kirjaimista muodostuu hänen sukunimensä, kuten runossa "Ballade de la Grosse Margot" ("Lihavan Margotin ballaadi", suom. Veijo Meri). Giovanni Boccaccio ja Edgar Allan Poe puolestaan ovat muodostaneet akrostikoneja rakkaittensa nimistä. 1600-luvulta lähtien myös suomalaiset runoilijat käyttivät usein akrostikoneja barokkityylisissä onnittelu- ja muissa juhlarunoissaan. Ylioppilas Andreas Salovius laati 1732 kirkkoherra Martinus Florinuksen kuoleman johdosta taidokkaan heksametrimittaisen hautajaisrunon, jossa tämän nimi risteilee läpi runon:

  Merkillinen Maka Mies Martinus Mustasa Mullas
  Ahkera Ain Ajasans Asiansajo Autuas Armos
  Reweisi Rick Rijdat Ristil ratk Rumihin Rangoi
  Taidnlla Teki Työt Tärki tämä Toimesa Tuima
  Julkisex Jost Joudui Julista Julk Jumalat jaxoi
  Nuhteli nyt Neuwoi Nyt nosti Niskoja Nurjain
  Urhollinen Uskos Upas Urohol Uskotul Uhrais
  Sieluns Sen Sylihin Siel silkis Seisopi Siwiäst
  Florinus ilosa ehkä rumis mullassa maka
  Akrostikonia on käytetty myös satiirin välineenä moralististen lukijoiden tai sensoreiden harhauttamiseksi. Pakinoitsija Nenä (PenttiSaarikoski) julkaisi syksyllä 1960 Ylioppilaslehdessä runon, jonka säkeitten ensimmäisistä kirjaimista muodostuu provosoiva lause "suomalainen mystillinen vittukoulukunta".

  Equivalents

  acrosticenglanti
  achrosticheranska
  akrostikonruotsi
  Akrostichonsaksa

  Sources

  HosiaisluomaY2003

  References

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 21.9.2023: Kirjallisuudentutkimus:akrostikon. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:akrostikon.)