Kielitiede:vieruspari

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

vieruspari | vuoropari

vieruspari
vuoropari(vältettävä)(ei yhtä vakiintunut)
Definition kahden perättäisen, toisiinsa sidoksissa olevan eri keskustelijoiden esittämän vuoron muodostama kokonaisuus
Explanation Vierusparin edellinen vuoro, sen etujäsen edellyttää tai ennakoi puhekumppanilta tietyntyyppistä vastausta, jälkijäsentä, jonka tulkinta nojaa etujäseneen. Esimerkiksi: Olitko uimassa? - En., Saako tällä rahalla mitään? - Saa sillä jotain. Vierusparin jäsenten väliin voi sijoittua välisekvenssi, ja silloin vierusparissa on useampi kuin kaksi vuoroa.
VISK2008 Vieruspari on keskustelun rakennekuvauksen termi, joka tarkoittaa kahden keskustelijan perättäisten puheenvuorojen muodostamaa kiinteää jaksoa, jollaisen muodostavat esim. kysymys ja vastaus (A: Tuutsä mukaan? B: Voisin tullakin) tai tervehdys ja vastatervehdys (A: Moi! B: No moi moi). Vierusparin ensimmäinen eli etujäsenenä oleva vuoro virittää odotuksen tietynlaisesta vuorosta ja sen sisällöstäkin. Odotuksenmukainen vastaus esim. pyyntöön on myönteinen, mikä näkyy siitä, että kielteinen vastaus esitetään usein epäröiden ja myönteistä monisanaisemmin (preferenssijärjestys). (» § 1197.)

Equivalents

adjacency pairenglanti
nærhetsparnorja
yttrandeparruotsi
närhetsparruotsi
nærhedspartanska
ytringspartanska

Related Concepts

Sources

HäkkinenK2007, VISK2008, RaevaaraL1997

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 3.8.2020: Kielitiede:vieruspari. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kielitiede:vieruspari.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →