Kielitiede:sanahahmo

    Tieteen termipankista

    sanahahmo

    sanahahmo
    Määritelmä sanan fonologinen ilmiasu, joka rakentuu sanavartalon tavuluvusta ja sen foneemien järjestymisestä ja laadusta
    Selite

    Toisiaan muistuttaville sanoille voidaan abstrahoida yhteinen fonologinen malli, sanahahmo. Sanahahmo vaikuttaa esimerkiksi siihen, millaisilla affikseilla sanaa voidaan johtaa ja taivuttaa.

    Sanahahmo on hyödyllinen käsite erityisesti ekspressiivisanastossa, joka rakentuu ja karttuu toteuttamalla äänteellistä variaatiota erilaisten sanahahmojen ympärillä (esim. (C)VC+ise-, kuten hel+ise-, kol+ise-, tär+ise-).
    Lisätiedot

    VISK2008 Sanahahmo tarkoittaa sanan ilmiasua: sitä, minkälainen äänne- ja muotorakenne sanalla on ja mikä on sen tavuluku. Sanahahmon käsitettä käytetään kuvauksen apuna mm. sanojen ryhmittelyssä vartalon mukaisiin tyyppeihin: esim. kaksitavuiset o- ~ ö-vartalot, monitavuiset a- ~ ä-vartalot jne. Vartalon rakenne vaikuttaa siihen, minkälaisia johdinaineksia ja taivutustunnuksia siihen voi liittyä. (» § 147.)

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    KoivistoV2013

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 5.11.2024: Kielitiede:sanahahmo. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kielitiede:sanahahmo.)