Kielitiede:muotti
muotti
muotti | (Kapeammassa merkityksessä käytetään myös termiä sanamuotti.) |
Määritelmä
rakenteellinen malli, jonka avulla voidaan tarkastella mm. sanojen muodostamista tai verbien esiintymisyhteyksiä (esim. sanahahmot, jollekin verbityypille ominaiset täydennykset, syntaktiset lausetyypit)
Selite
Muotti on suomen kielen tutkimuksessa suhteellisen nuori käsite. Sitä on sovellettu mm. ekspressiivisten sanasarjojen tutkimukseen. Rakennemallina se jakautuu kahteen pääosaan: vaihtelemattomaan eli runko-osaan ja vaihtelevalle elementille kuuluvaan muuttujaosaan. Taivutuksen muotteja ovat sananmuototyypit, esim. yksikön genetiivi (talo+n, ammati+n, satee+n) tai monikon inessiivi (talo+i+ssa, ammate+i+ssa, kesä+i+ssä). Johtamisen muotteja ovat morfologiset johdostyypit, esim. kesä+inen, lauta+nen.
Lisätiedot
VISK2008 Muotti tarkoittaa kielellisten ilmausten muodostusmallina käytettävää rakennehahmoa tai kehikkoa. Nimitystä on käytetty mm. sanojen johtamisen ja verbien esiintymisyhteyksien kuvaamisessa. (1) Jokin sanahahmo voi toimia muottina, jonka mukaan uusia samanhahmoisia sanoja muodostetaan myös ilman selvää kantasanaa, esim. tta- ~ ttä-verbien mallin mukaiset rulettaa, bilettää (» § 148). (2) Muotti, johon kuuluvat tietynlaiset, jollekin verbityypille ominaiset täydennykset, voi toimia mallina monenlaisten verbien käytölle, esim. päristää pihaan vrt. ajaa pihaan; tällaista muottia sanotaan täydennysmuotiksi (» § 449).(3) Myös syntaktisia lausetyyppejä voi tarkastella vastaavanlaisina rakennehahmoina, lausemuotteina.
Erikieliset vastineet
moule | ranska (français) |
Lähikäsitteet
Käytetyt lähteet
KoivistoV2013, PitkänenK2008, VISK2008, Onikki-RantajääsköT2001
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.12.2024: Kielitiede:muotti. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kielitiede:muotti.)