Kielitiede:rekursiivisuus

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

rekursiivisuus

rekursiivisuus
Definition se kielen ominaisuus, että sama (syntaktinen) rakenne voidaan toistaa itseensä upotettuna periaatteessa rajattoman monta kertaa
Explanation

Rekursiivinen rakenne toistuu sillä tavalla, että se on toisen samanlaisen rakenteen sisällä. Rekursiivisia ovat esimerkiksi että-lauseet ja relatiivilauseet. (Melkein) rajattoman monta kertaa rekursiivisuus toimii vain ylemmän esiintymiskerran (instanssin) lopussa, eli oikealle haaroen: X sanoi, että Y oli väittänyt, että ... Lauseiden upottaminen alkuun ("vasemmalle") on mahdollista vain kahdesti, ja keskelle kirjoitetussa kielessä kolmesti, puhekielessä (äärimmäisen harvoin) kahdesti, yleensä vain kerran. Upotuskertojen rajoitusten takia alku-upotus ja keskeisupotus eivät ole aidosti rekursiivisia.

Rakenneosan toistaminen rinnastamalla on iteratiivisuutta. iteratiivisuus.
Additional Information Generatiivisen kieliopin perustaja Noam Chomsky on pitänyt rekursiivisuutta ihmiskielen tärkeimpänä ominaisuutena. Monet kielentutkijat ovat olleet väitteestä erimielisiä.

Equivalents

recursivityenglanti

Related Concepts

Sources

HäkkinenK2007, ItkonenE2012, KFT1993, KarlssonF2010, VISK2008

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 7.12.2021: Kielitiede:rekursiivisuus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kielitiede:rekursiivisuus.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →