Kielitiede:predikatiivi

From Tieteen termipankki

predikatiivi | predikaattinomini

predikatiivi
predikaattinomini
Definition nominaalinen elementti, joka esiintyy suomessa kopulaverbin kanssa ja predikoi jotain subjektista
Explanation Predikatiiviksi kutsutaan suomessa predikaattia, joka ei ole verbi vaan jonkin muun sanaluokan jäsen. Suomessa predikatiivi esiintyy kopulaverbin kanssa yhdessä. Muissa kielissä kopulaa ei välttämättä tarvita, vaan subjekti ja nominaalinen predikaatti rinnastetaan, esim. unkarissa yksikön kolmannessa Péter katona 'Péter on sotilas.'
Additional Information

VISK2008 Predikatiivi on nominaalisen lauseenjäsentehtävän nimitys. Predikatiivina on tyypillisesti nominatiivi- tai partitiivisijainen substantiivi- tai adjektiivilauseke, esim. Hän on oikein mukava ~ hyvä ystäväni, He ovat mukavia ~ ystäviäni; substantiivipredikatiivi voi olla myös genetiivissä: Tämä tuoli on opettajan. Predikatiivi muodostaa olla-verbin kanssa lauseen predikaatin; tuloslauseessa predikatiivi liittyy tulla- tai muuhunkin verbiin, esim. Hänestä on tullut oikein mukava. Predikatiivi kuvaa tai luonnehtii lauseen subjektia (tuloslauseessa elatiivimuotoista jäsentä), predikoi siitä siis ominaisuuden tai luokan; tilalauseessa predikatiivi luonnehtii lähinnä olosuhteita puheena olevassa paikassa tai kyseisenä aikana: Siellä ~ Eilen oli hirmu kylmä. Predikatiivin sija riippuu usein luonnehdittavan tyypistä (Täti on ystävällinen, Tervehtiminen on ystävällistä), ja predikatiivi myös kongruoi luonnehdittavan kanssa luvun suhteen (Tädit ovat ystävällisiä). Lisäksi on predikatiivin tyyppejä, jotka ovat samassa muodossa luonnehdittavasta riippumatta, esim. genetiivipredikatiivi sekä tyypit Nämä alueet ovat nykyään Rovaniemeä, Naapurit olivat varsinainen riesa. Predikatiivina voi toimia myös numeraalinen NP (Kello on pian 5, Uhreja oli yli 100 000), partisiippilauseke (Pusero on mummin neuloma), lause (Tarkoitus on, että voisimme lähteä heti aamusta) ja kuin-rakenne (Hän on kuin nallekarhu). (» § 943–.) Käsite on suomen kielelle ominainen.

Equivalents

adjectival predicateenglanti
predicate adjectiveenglanti
subject complementenglanti
predicate nounenglanti
nonverbal predicateenglanti
predicate nominalenglanti
nominal predicateenglanti

Related Concepts


References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.3.2023: Kielitiede:predikatiivi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kielitiede:predikatiivi.)

Property "Käsite" (as page type) with input value "Kielitiede:" contains invalid characters or is incomplete and therefore can cause unexpected results during a query or annotation process.