Kielitiede:performatiiviverbi

From Tieteen termipankki

performatiiviverbi | puheaktiverbi

performatiiviverbi
puheaktiverbi
Definition puhetekoa ilmaiseva verbi, joka 1. persoonassa preesensmuotoisena voi samaan aikaan kuvata ja toteuttaa tämän teon
Explanation Performatiiviverbejä ovat esimerkiksi suomen pyytää, käskeä, nimittää, kastaa, luvata (tai englannin ask, order, name, baptize, promise), jotka lausumissa preesensmuotoisina 1. persoonassa tai passiivissa käytettyinä yhtä aikaa kuvaavat jonkin puheteon ja toteuttavat sen. Eri puheyhteisöissä tällaiset teot toteutuvat institutionaalisesti eri ehdoin: Julistan teidät mieheksi ja vaimoksi, Ilmoitan ottavani sinusta eron. Austin (1962) nimitti näitä verbejä eksplisiittisiksi performatiiviverbeiksi.
Additional Information
VISK2008 Performatiiviverbeiksi kutsutaan verbejä, jotka 1. persoonassa tai passiivissa käytettyinä ilmaisevat puhetoimintoa. Esim. lauseet Pyydän, että minut otetaan huomioon jaettaessa apurahoja ja Asiakirjat pyydetään palauttamaan 1.3. mennessä ymmärretään pyynnöiksi. Muissa persoonissa (esim. Sinä pyysit tulla otetuksi huomioon) lause ei toimi pyyntönä. (» § 1671.)

Equivalents

performative verbenglanti
speech act verbenglanti

Related Concepts

Sources

VISK2008, KarlssonF2004, SV1998, AustinJ.L.1962, RojolaL&LaitinenL1998

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 7.12.2022: Kielitiede:performatiiviverbi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kielitiede:performatiiviverbi.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →