Kielitiede:jaollinen substantiivi

  From Tieteen termipankki

  jaollinen substantiivi | ei-laskettava substantiivi

  jaollinen substantiivi
  ei-laskettava substantiivi
  Definition yleisniminen substantiivi, jonka tarkoite on jaettavissa
  Explanation

  VISK §555: Jaollista entiteettiä ilmaisevan substantiivin tarkoitteella ei ole selvää rajaa; se koostuu keskenään samankaltaisista tai ‑tapaisista osista, jotka eivät ole yksilöitävissä. Tarkoite on jaettavissa siten, että yksikin osa edustaa sellaisenaan kokonaisuutta ja on kuvattavissa samalla substantiivilla. Esimerkiksi kannusta kuppiin kaadettu tilkka kahvia on yhtä lailla kahvia kuin kannussakin oleva. Ja kääntäen: kun tilkkaan kahvia lisätään kahvia, kokonaisuus edustaa samalla tavalla kahvia kuin tilkat erikseenkin. Jaollisuuteen siis liittyy olennaisesti kumulatiivisuus.

  Jaollisiin substantiiveihin kuuluu konkreettisen aineen nimityksiä eli ainesanoja kuten vesi, öljy, home, sametti, suklaa, liha, metalli, rauta ja abstraktia asiaa, tunnetta, ominaisuutta, tilaa tai tapahtumaa kuvaavia substantiiveja kuten rakkaus, ilo, musiikki, tiede, onnellisuus, solidaarisuus, työttömyys, väkivalta, lottoaminen, pyöräily, syönti, jääkiekko (pelilajina).

  Equivalents

  mass nounenglanti
  non-count nounenglanti
  uncountable nounenglanti
  jugolaš appellatiivapohjoissaame

  Related Concepts

  Sources

  VISK2008

  References

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 29.9.2023: Kielitiede:jaollinen substantiivi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kielitiede:jaollinen substantiivi.)