Kielitiede:interjektio

  From Tieteen termipankki

  interjektio | huudahdussana

  interjektio
  huudahdussana (vanhentunut)
  Definition vakiintunut kielellinen äännähdys, joka osoittaa puhujan affektista reaktiota tapahtuneeseen tai sanottuun
  Explanation Interjektiot ovat affektisia (huudahdus)partikkeleita, joita käytetään lähinnä puheessa. Niillä ilmaistaan äkillisiä reaktioita ja tuntemuksia kuten säikähdystä, ihastusta, kipua tai mielihyvää, esimerkiksi huh, kääk, oho, nono, engl. oh dear. Interjektio voi esiintyä paitsi yksin myös lausuman alussa: Voi miten kamala uutinen!.
  Additional Information
  VISK2008 Interjektio eli huudahduspartikkeli on nimitys vakiintuneille kielellisille äännähdyksille kuten huh, hui, yäk, kääk, oho, nono, jotka osoittavat puhujan affektista reaktiota tapahtuneeseen, sanottuun tai omaan tunnetilaan. Interjektiot voivat rikkoa kielen äännerakenteen rajoituksia, esim. sanassa voi olla vokaaliyhtymä (yäk) tai sanan lopussa voi olla k tai h. Kuullun tiedon vastaanottamista osoittavat sanat kuten aha ja jaaha voidaan lukea joko interjektioihin tai dialogipartikkeleihin. Interjektio esiintyy vuoron alussa, sisällä tai lopussa tai muodostaa vuoron yksin. (» § 856–.)

  Equivalents

  gooli diibenesko lauSuomen romanikieli
  interjektiosSuomen romanikieli
  interjectionenglanti
  interjeksjonnorja
  interjekšuvdnapohjoissaame
  interjektionruotsi
  hüüdsõnaviro
  interjektsioonviro

  Related Concepts

  Sources

  VISK2008

  References

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 26.9.2023: Kielitiede:interjektio. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kielitiede:interjektio.)