Kielitiede:fokuspartikkeli

From Tieteen termipankki

fokuspartikkeli

fokuspartikkeli
Definition nostaa lauseen jonkin osan fokukseen.
Explanation Nostamalla jonkin seikan fokukseen fokuspartikkeli osoittaa, mihin ilmiöjoukkoon mainittu asia kuuluu: Unohdin myös sateenvarjoni (unohdin muutakin); Hän kertoi vain nimensä (ei osoitettaan).
Additional Information
VISK2008 Fokuspartikkeli on sellainen partikkeli, joka nostaa fokukseen (2) jonkin lauseen osan yhtenä useammista vaihtoehdoista, esim. jopa, vain, ainakin, myös, -kin. Osa partikkeleista, esim. myös, implikoi sanotun koskevan fokusta vaihtoehtoineen (esim. Otan myös kahvia ‘myös muuta’), toiset partikkelit, kuten vain, taas sulkevat vaihtoehdot yhteydestä pois (esim. Otan vain kahvia ’en muuta’). Partikkeli voi nostaa fokukseen millaisen lausekkeen tahansa, myös koko lauseen, esim. Minä unohdin eilen myös sanakirjan kotiin (unohdin muutakin), Minä unohdin myös eilen sanakirjan kotiin (olen unohtanut muulloinkin), Myös minä unohdin sanakirjan (joku muukin unohti), Minä myös unohdin sanakirjan eilen (en vain myöhästynyt kurssilta). Monet fokuspartikkelit asettavat vaihtoehdot asteikolle siten, että fokusoitava on asteikon ääripäässä, esim. jopa minä ’myös minä, vaikka olen tässä yhteydessä epätodennäköisin vaihtoehto’. Tällaisia fokuspartikkeleita onkin sanottu myös asteikkopartikkeleiksi. (» § 839–.)

Related Concepts

Sources

VISK2008

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 19.8.2022: Kielitiede:fokuspartikkeli. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kielitiede:fokuspartikkeli.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →